bezár
 

art&design

2012. 03. 07.
Atomenergetikai Múzeum a paksi atomerőműben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A paksi atomerőmű építésének, üzemeltetésének, a nukleáris energia hazai alkalmazásának történetét, tárgyi emlékeit mutatja be az Atomenergetikai Múzeum, amely szerdán nyílt meg a paksi atomerőmű területén.
A múzeum hozzásegít ahhoz, hogy a közvélemény tudományos megalapozottsággal, hitelességgel tájékozódjon az atomenergia hasznosságáról, fontosságáról - mondta megnyitóbeszédében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

"Rendkívül fontos az ország számára, hogy működik egy biztonságos, a világ legbiztonságosabbjai közé sorolt atomerőmű és rendkívül fontos, hogy megértse a közvélemény, a felnövekvő nemzedék, hogy erre még sokáig szükség lesz" - hangsúlyozta az MTA elnöke. Pálinkás József hozzátette: a múzeum kiválóan szolgálja ezt a célt.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a megnyitón úgy fogalmazott: az atomerőmű építése olyan, mint az utódvállalás, azt nem lehet másnak átadni, azt felelősen kell csinálni és örökké. Kiemelte: a tárgyak is igazolhatják ezt a felelősséget.

Tóth Ferenc (Fidesz) kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője az intézmény Tolna megye kulturális, tudományos és turisztikai életére gyakorolt hatását emelte ki és azt mondta, biztos abban, hogy az Atomenergetikai Múzeum sok látogatót vonz majd a régióba.

Mittler István kommunikációs igazgató felidézte: Beregnyei Miklós üzemtörténész már az 1990-es évek elején szorgalmazta a gyűjtést, hogy megmentsék és megőrizzék az utókor számára azokat a berendezéseket, tárgyakat, amelyek tanúskodnak az atomerőmű születéséről és működéséről.

A látogatóközpontban már eddig is bemutattak egyes berendezéseket, de az erőmű területének északi részén, egy felújított raktárépületben megnyílt Atomenergetikai Múzeumban most lehetőség nyílt számos más tárgy és dokumentum kiállítására is.

A tárgyak között vannak primer- és szekunderköri nagyberendezések, a blokkszimulátor-teremben használt szimulációs számítógép, az erőműnek adott kitüntetések, saját kiadványok, az atomerőmű történetéhez kapcsolódó képzőművészeti alkotások, reklámtárgyak.

A fogadótérben érintőképernyős információs pultok adnak tájékoztatást a látogatók számára, ugyanott nyílik lehetőség filmek vetítésére és interaktív játékra is szervezett csoportos látogatásokon.

Az Európában egyedülálló múzeum az atomerőművön kívül gyűjti a tudományos és oktatási intézmények - köztük az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet, az MTA Atommagkutató Intézet, a BME Nukleáris Technikai Intézet, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézet - tárgyi emlékeit is.
A múzeum könyvtárában a szakkönyveken kívül a kutatók rendelkezésére áll a több mint félezer kötetes John E. Kenton-hagyaték: a 1948-tól az 1980-as évek elejéig megjelent igen ritka, az atomenergia békés felhasználásának útját feldolgozó kiadványok gyűjteménye.

A múzeum hétköznapokon 8-tól 15 óráig várja látogatókat – csoportokat előzetes bejelentés alapján -, a kutatókat pedig kedden és szerdán 8 és 15 óra között fogadja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Todd Phillips: Joker
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés