bezár
 

art&design

2012. 03. 08.
Bemutatkozik Nyíregyházán a MOME tervezőgrafikai tanszéke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállításon mutatkozik be grafika_100+2 címmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikai tanszéke Nyíregyházán, a Városi Galériában, ezzel egyidejűleg Molnár Gyula tanszékvezető életmű-kiállítása a Pál Gyula Teremben nyílik ugyancsak pénteken a Művészeti hetek programja keretében.
Molnár Gyula professzor a kiállítás címét magyarázva az MTI-nek elmondta: a grafika 100 azt jelenti, hogy száz évvel ezelőtt kezdődött meg a magyar tervezőgrafikai oktatás, az évfordulót 2010-ben ünnepelték nagy kiállítással, amelyen 10-15 év hallgatói munkáit mutatták be, a +2 pedig a két évvel ezelőtt kezdődött mesterképző anyagának prezentációja plakátokkal, tipográfiákkal, városi grafikákkal, public arttal.

A tárlaton szerepelnek a hg.hu honlapon az elmúlt két évben A 7 grafikusa oldalon megválasztott 20 MOME hallgató munkái is. Az internetes oldal építészettel, dizájnnal, divattal foglalkozik. Az egyetem diákjainak alkotásai rendszeresen megjelennek a kreatív.online portálon is, amely marketing internetes folyóirat, a fiatal tervezőket ajánlja nemzetközi ügynökségeknek. "Tele van ugyan a piac, de a MOMÉ-n diplomázott dizájnerek állják a versenyt, grafikai stúdiók, reklámügynökségek foglalkoztatják őket" - emelte ki Molnár Gyula.

Hozzátette, hogy az április 14-ig látható nyíregyházi kiállítás egyben számadás arról, hogy milyen eredményeket értek el a MOMÉ-n 102 év alatt, benne a digitális világ előretörésével a papír nélküli grafikai oktatásban. Ehhez a professzor magyarázatként hozzáfűzte, hogy a fiatalok a leghagyományosabb módon rajzolnak, festenek, majd munkájukat szkenneléssel alakítják nyomdakészre.

Az intézmény 1880-ban Magyar Királyi Iparművészeti Tanoda néven kezdte meg működését a Sugár úton, az oktatás a fametszet készítéssel kezdődött, ennek nagymestere Morelli Gusztáv volt. Czakó Elemér művészeti író állította föl az önálló grafikai szakosztályt, s a kereskedelem élénkülésével az önálló alkalmazott grafikai tervezés volt a középpontban. A II. világháború után a plakátművészet került előtérbe, Konecsni György ebben iskolát teremtett.

A könyvművészetben nagy érdemeket szerzett Kner Imre nyomdász, de a Bauhaus-iskola tagjai, mint az egyetem névadója, Moholy-Nagy László vagy Bortnyik Sándor meghatározó szerepet játszottak a magyar grafikai életben és az iskola modern szellemű oktatásában - foglalta össze a professzor.

Molnár Gyula tanszékvezető életmű-kiállításán, benne az utóbbi évek munkáival, összesen 100 műtárgy, ebből 80 plakát és autonóm rajz lesz látható a Pál Gyula Teremben. A Ferenczy Noémi-díjas egyetemi tanár nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy kiállíthat Nyíregyházán, gyermekkorának helyszínén.

Plakátjai között ott lesz a Magyar Plakát Társaság - amelynek egyik alapítója - tavaly szeptemberi, nagykanizsai, a vizuális környezetszennyezés témájú kiállítására készített munkája, a Street Art című (az utcaművészet után szabadon), amely a hajléktalanokról szól.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés