bezár
 

art&design

2012. 03. 08.
Állambiztonság és művészet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Állambiztonsági jelentéseken keresztül mutatja be az 1960-as évek helyi művészeti életét a hódmezővásárhelyi Emlékpont következő kiállítása, amelynek részeként az ügynökök beszámoltatására szolgáló úgynevezett találkozási lakást, vagyis T-lakást is berendeznek. Ehhez korabeli lakberendezési tárgyakat várnak a szervezők.
Mészáros Tamás kurátor a kiállítást beharangozó csütörtöki tájékoztatón elmondta: a vásárhelyi festőiskola tagjainak megfigyelését követhetik figyelemmel az érdeklődők a kiállításon.

"Az alföldi realizmus egy, a központitól eltérő stílust képviselt, s az állambiztonsági szervek valamilyen kockázatot láttak ebben a különutasságban, ez okozhatta az állambiztonsági szervek érdeklődését a vásárhelyi festők iránt" - fogalmazott a kurátor.

Hódmezővásárhely művész- és tágabban értelmezett kulturális életéről egyébként lényegesen több 1960-as évekre vonatkozó, értékes állambiztonsági anyag maradt fenn, mint a hasonló méretű városok esetében.

A tárlat egyediségét jelzi, hogy Magyarországon most jön létre először egy olyan kiállítás, ami egy vidéki város útkereső értelmiségeinek és szellemi műhelyeinek tevékenységét mutatja be, méghozzá az állambiztonsági szolgálatok szemüvegén keresztül.

A kiállításon festmények és állambiztonsági iratok is láthatóak majd. A tárlat ötlete két évvel ezelőtt vetődött fel, s több éves állambiztonsági kutatás előzte meg - tette hozzá Mészáros Tamás.

A tárlat részeként kialakítanak egy T-lakást, ami a megbízható hálózati személyek beszámoltatási helyszíne volt. Ezeket az ingatlanokat a tulajdonosok hosszabb-rövidebb időre a belügyi szervek rendelkezésére bocsátották, általában különböző juttatások fejében.

A lakások gyakran olyan társasházakban voltak, ahol sokan mozogtak és nem tűnt fel, hogy bizonyos emberek rendszeresen felbukkannak.

Hódmezővásárhelyen egy Tiszavirág és egy Rózsa fedőnevű T-lakásról is vannak adatok. Emellett az ügynökök és az állambiztonsági tisztek találkoztak külterületeken és autókban is, de a megbízható ügynökök kényelmes beszámoltatására a lakásokban volt lehetőség.

Az Emlékpont ehhez a titkos belügyi lakáshoz keres korabeli berendezési tárgyakat, például bútorokat, lámpákat, lemezjátszót. A felajánlásokat március végéig várják, a kiállítás április közepén nyílik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés