bezár
 

art&design

2012. 03. 08.
LUMÚ: Megyik, Mapplethorpe, Cage
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Mapplethorpe, Lakner Antal és John Cage kiállításai is szerepelnek a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) 2012-es programjában, amelyet Megyik János életműtárlatának csütörtöki megnyitója előtt ismertetett Bencsik János igazgató.
Hamburgból, Párizsból, Bécsből és magyarországi magángyűjtőktől érkezett az az anyag, amely felrajzolja Megyik János öt évtizedes pályájának ívét. A közönség szobrokkal, konstrukciókkal, fotogramokkal, rajzokkal, változatos műfajú alkotásokkal találkozhat, amelyek mind ugyanarról a problémáról szólnak: a kép analíziséről, a két- és háromdimenziós ábrázolás kapcsolatáról - mondta el Bencsik Barnabás.

Mint Jerger Krisztina kurátor kiemelte, A kép tere címet viselő kiállítás a festészet, a szobrászat és az építészet határterületén mozgó életmű minden fontosabb aspektusát vizsgálni kívánja, így a látogató betekintést kaphat például Megyik designeri munkásságába is.

Bencsik Barnabás közölte, hogy április végén nyílik Empire, State, Building címmel a Société Réaliste első hazai retrospektív kiállítása.

A francia-magyar alkotópáros a graffiti, a deisgn, a tipográfia vagy a statisztika formanyelvét is felhasználva vizsgálja a társadalmat, a hatalom manipulációs technikáit, illetve a valóság megragadásának módozatait.

Több mint 150 eredeti fotón keresztül május 25-től immár a magyar múzeumlátogató is nagyszabású áttekintést kaphat a 20. század egyik legelismertebb fotóművésze, Robert Mapplethorpe munkásságáról. A több mint húsz éve elhunyt fotográfus képei még ma is megosztják a közönséget, a test és a szexualitás korábban szokatlan, egyéni hangú ábrázolásával. A tárlat anyagában helyet kaptak a korai, intim hangulatú képek éppúgy, mint a világhírt elhozó, ikonikus alkotások és a halálra készülés kései önarcképei is - mondta el az igazgató.

A hős, a hősnő és a szerző címmel válogat a Lumú saját gyűjteményéből a múzeum július elején nyíló kiállítása.

Bencsik Barnabás hangoztatta, az új és régebbi szempontból ezúttal sajátos szempont szerint válogatnak: olyan munkákat mutatnak be, melyeken maguk a szerzők a művek főszereplői.

Lakner Antal a kilencvenes évek elején indult magyar művészgeneráció nemzetközileg is egyik legelismertebb alkotója.

A Lumúban szeptember végétől látható, Munkaállomás című retrospektív tárlat látogatója múzeumban szokatlan helyzetekben találhatja majd magát, hiszen Lakner általában igyekszik megfosztani műveit azok műtárgy mivoltától, csupa használható, kipróbálható tárgyat létrehozva - magyarázta az igazgató.

Az avantgárd zene egyik legnagyobb alakja születésének századik évfordulója előtt tiszteleg A hang szabadsága - John Cage a vasfüggöny mögött című tárlat.

Mint az igazgató kifejtette, a Lumú szakemberei egy közép-európai kutatói együttműködés keretében vizsgálták a komponista máig érezhető hatását a régióban; a projekt eredményeként a látogató Cage számos kottájával, képzőművészeti munkájával és hangistallációjával találkozhat majd november 23-tól.

Bencsik Barnabás szót ejtett a Lumú idei művészetelméleti előadás-sorozatáról is: a közönség áprilistól olyan jelentős teoretikusok gondolatait hallgathatja meg a múzeumban, mint Piotr Piotrowski, Marina Grzincic, Alexander Alberro és Boris Groys.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés