bezár
 

art&design

2012. 03. 12.
Ókeresztény nekropoliszt találtak Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Villamossínek cseréje közben került felszínre Rómában egy ókeresztény nekropolisz. A sírok egyszerűsége miatt a régészek azt feltételezik, hogy rabszolgák vagy szegény rómaiak temetkezési helyéről van szó.
Rómában elég hatvan centiméterre leásni és a villamossínek cseréje régészeti kalanddá változik - írják a római napilapok.

Húsz egymás melletti sír került elő az Aurelianus császár által emelt egykori városfalak mentén a Cestius-piramisnál. Minden sír tökéletes állapotban megmaradt csontvázat őrzött meg. Ép fogazatuk alapján 15-18 éves fiatalok temetkezési helye volt ez, közöttük egy 13 éves gyerekkel - mondta el az ásatást vezető Anna Maria Durante régész.

Többségüket mellkasukon keresztbe tett karral temették el. A sírokban nem találtak semmilyen dísztárgyat néhány amfora, és egy pásztort és nyájat ábrázoló szarkofág kivételével. A régészek szerint egy Krisztus utáni 3-5. századi keresztény temetőről van szó, ahova rabszolgák vagy szegények temetkeztek.

A sírok három rétegben sorakoznak egymás alatt két méter mélységig. A régészek naponta egyet tudnak kiásni és március végéig kaptak időt. Utána befedik az ásatást, rajta az új villamossínekkel.

Az Aurelianus-falak mentén már egy 2006-os gázvezetékcsere alkalmával is harmincöt sírt találtak. A csontvázakat a Diocletianus-fürdőiben működő restaurátorműhelybe szállították.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés