bezár
 

art&design

2012. 03. 20.
Krasznahorka: befejeződött a tárgyak mentése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött a kiállítási tárgyak elszállítása a március 10-i tűzvész következtében megrongálódott krasznahorkai várból - jelentette be Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter a tárca pozsonyi sajtóértekezletén kedden.
"Jelenleg a kiállítási tárgyak a kassai műszaki múzeumban, illetve a Betléri-kastély múzeumában vannak" - mondta el a kulturális miniszter. Közölte: a krasznahorkai várban már csak a beépített műtárgyak maradtak.

Daniel Krajcer szerint a várban keletkezett kár előzetes becslések szerint 8 millió euróra tehető. Hozzátette: bár egyelőre nem tudni, hogy ebből mennyit térít majd meg a Generali biztosító, 2 millió eurót már átutalt a mentési és a felújítási munkálatok megkezdésére.

A krasznahorkai vár épületére kötött biztosítás egyébként több mint 11 millió 600 ezer euró kifizetését teszi lehetővé. A kiállítási tárgyakra külön biztosítás vonatkozik, ennek térítési maximuma több mint 3 millió 300 ezer euró. Bár ennek alapján a biztosítás összege fedezheti a vár felújítási munkálatait, e célból a Szlovák Nemzeti Múzeum még a múlt hét folyamán közadakozást is indított.

"Megígérhetem, hogy a gyűjtés során összegyűlt összegből egy centet sem költünk fenntartási célokra, minden euró a felújításra megy majd" - mondta el a gyűjtés kapcsán a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, Rastislav Púdelka.

A múlt hét folyamán a várban helyszíni szemlét végzett a felújítás lehetőségeit felmérő szakértő is, ennek alapján már készül a felújítással kapcsolatos szakvélemény. A vár felújítása két szakaszban történik majd. Mivel a várból már sikerült eltakarítani a tűzvész martalékává vált részeket, jelenleg a vár ideiglenes befedésének előkészületei zajlanak.

A szlovák kulturális minisztérium állásfoglalása szerint néhány hónapon belül befejeződhet a vár részleges rekonstrukciója. Ezzel kapcsolatban a szlovák kulturális miniszter egy korábbi nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy őszre legalább már a vár egy része megnyílhat a látogatók előtt.

A nemzeti örökség részét képező XIII. századi várban két tizenéves dohányzó gyerek okozott tüzet. Ennek következtében leégett az épület teljes tetőszerkezete. Felbecsülhetetlen eszmei károk keletkeztek, számos műkincs is elpusztult. Szlovákiában 112 olyan vár van, amely a nemzeti kulturális örökség kategóriájába tartozik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés