bezár
 

art&design

2012. 03. 21.
Játék mackókból jelenítik meg az Omega együttest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Játék mackókból mintázzák meg az 1962 óta zenélő és az idén 50 éves jubileumát koncertsorozattal ünneplő Omega együttes tagjait a rákóczifalvi Macimúzeumban.
Amint elkészülnek, minden zenész a saját maciját dedikálja, és ezekkel az aláírásokkal együtt őrzik majd az új jövevényeket a népes gyűjteményben - mondta el Vincze Zsolt, a macimúzeum menedzsere szerdán az MTI-nek.

Az omegás macikat ezúttal is a játékok helyben élő, ügyes kezű alkotója, Urbánné Kelemen Rózsa "kelti életre". A 30-40 centiméter magas mackókat úgy igyekszik felöltöztetni, hogy az együttes kedvelői azonnal rá ismerhessenek az énekes Kóbor Jánosra (Meckyre), a gitáros Molnár Györgyre (Elefántra), a basszusgitáros Mihály Tamásra (Misire) és a dobos Debreczeni Ferencre (Cikire). A zenészekhez köthető egy-egy tárgyi jellegzetességről sem feledkezik meg a maciművész, így az együttes billentyűs zeneszerzője, Benkő László macijának nyakában láncon ott lóg majd egy nagy kereszt, amely színpadi fellépésein szinte hozzánőtt.

Vincze Zsolt közölte, hogy Benkő László zeneszerző elvállalta az országban egyre gyarapodó macigyűjtő csapat himnuszának megkomponálását. A szerzemény várhatóan a Rákóczifalván nyáron megrendezésre kerülő macifesztiválon, a Döme napon hangzik fel.

Legutóbb harminckét különféle sportágat űző macival gyarapodott a Szolnok melletti kisváros Macimúzeuma a közelgő londoni nyári olimpia alkalmából. A sportmezbe öltöztetett játék mackók a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával az ország plázáiban, illetve sportrendezvényeken mutatkoznak be a nagyközönségnek, végül a tervek szerint - kiutaznak az ötkarikás világesemény színhelyére, a brit fővárosba. A sportoló mackókat három hónap alatt készítette el Urbánné Kelemen Rózsa, és amunkájában akkor az volt a kihívás, hogy a macik egy-egy sportágra jellemző mozdulatot produkáljanak.

A 2006 óta működő rákóczifalvi múzeumban 700-750 játék mackó látható, emblematikus tagjai a kuruc viseletet hordozók, vagy a nagyvilág legkülönbözőbb helyeit felkereső utazó macik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés