bezár
 

art&design

2012. 03. 21.
A kereszt alatt: kortársak kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kereszt alatt címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szerdán Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban: a tárlat témája a nagyböjti időszakhoz és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik.
A mintegy negyven festmény és kisplasztika egy része hagyományosabb megfogalmazású, feszület, kálvária-jellegű ábrázolás, de megjelennek a szubjektív átfogalmazások is - mondta Kostyál László művészettörténész az MTI-nek.

Mint kifejtette, a Zalában élő és alkotó kortárs művészek tárlatán látható Gácsi Mihály festménye is. A 25 esztendővel ezelőtt elhunyt Munkácsy-díjas művész képi világa ugyan klasszikusabbnak mondható, de gondolkodásmódja és tematikája teljesen elfogadható kortársként, így megidézése ezen a kiállításon mindenképpen indokolt.

"A kiállítás anyagában sok érdekes és izgalmas gondolat vetődik fel, bár nem minden alkotás kapcsolódik közvetlenül a tematikához" - magyarázta Kostyál László. Példaként említette Szent Ferenc vagy Cirill és Metód megjelenítését, de - mint fogalmazott - ezek az alkotások ábrázolásmódjukban és a hozzájuk kötődő képzetek révén szorosan kötődnek mind a kereszt, mind a megváltás gondolatvilágához.

A művészettörténész kiemelte, hogy az ikonográfiára épülő alkotások mellett jó néhány olyan kép is megtalálható, amely tovább gondolja és jobban megszólítja a mai kor emberét, megpróbálja feldolgozni belső vívódásait, gondolatait.

"A kereszt nagyon szép szimbólum; kétezer éve az égi és a földi világ találkozásának jelképe, vertikális és horizontális dimenziója is. Másfél évezreden keresztül a vertikális látásmód volt a domináns, de ez valahogy elveszett; a 20. század végén, 21. század elején az emberek legnagyobb problémája a spirituális látómező elvesztése" - fejtette ki Kostyál László.

Meglátása szerint a kiállításnak is az a rövid tanulsága, hogy vissza kell nyerni a spirituális szférát, és az embereknek újra meg kell találniuk a lelki harmóniát.

A Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Vitrin Kortárs Képzőművészeti Egyesület közös tárlata április 29-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés