bezár
 

art&design

2012. 03. 22.
Visszakerült Varsóba egy elrabolt festmény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszakerült a varsói nemzeti múzeumba Anna Bilinska-Bohdanowiczowa Néger nő című festménye, melyet a második világháború idején vittek el a lengyel fővárost megszálló német csapatok.
Az 1884-es, párizsi keltezésű képet tavaly ősszel Berlinben bocsátották árverésre. A német szakértők tisztában voltak a kép származásával és közvetítőként jelentkeztek a lengyel nemzeti múzeumnál.

A megbeszéléseken a lengyelek elfogadták a tulajdonosok feltételeit, de a festményt nem közpénzekből, hanem a Kronenberg Alapítvány támogatásából vásárolták vissza - írta a Gazeta Wyborcza című napilap.

A Villa Grisebach aukciósház szerint a fekete bőrű nőt békaperspektívában ábrázoló festményt George Schaefer német iparos és műgyűjtő 1953. július 30-án vásárolta meg. A lengyel lap érdekesnek tartja, hogy a második világháborúban eltűnt és Németországban felkutatott képek gyakran az 1950-es években kerültek a jelenlegi tulajdonosokhoz.

Bilinska-Bohdanowiczowa Kijev környékén nevelkedett. Szülőhelyén Michal Elwiro Andriolli neves lengyel grafikus és festő tanítványa volt, majd Varsóban és Párizsban tanult. Az 1880-as évek elején debütált Párizsban és ezután nemzetközi sikerre tett szert. Tíz évvel később férjével visszatért Varsóba, ahol egy modern női festőiskolát akart nyitni, de terveit korai halála miatt nem tudta végrehajtani.

Festményeinek nagy része nyugati magángyűjteményekben található, míg a lengyel múzeumokban csak 50 képe látható. A második világháborúban - a most visszaszerzett festményen kívül - az Olasz nő című festménynek is nyoma veszett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés