bezár
 

art&design

2012. 03. 22.
Párizsból Prágába szállítják Kupka hamvait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hazaviszik Prágába Frantisek Kupka (1871-1957) világhírű cseh absztrakt festő hamvait, amelyek 1957-től a francia főváros Pere Lachaise nevű temetője kolumbáriumában vannak - közölte a cseh kulturális minisztérium csütörtökön Prágában.
A hamvakat tartalmazó urna hazaszállítását a kulturális, a védelmi és a külügyi tárca közösen valósítja meg. A költségek döntő részét a védelmi minisztérium állja - mondta Markéta Sevcíková, a kulturális tárca szóvivője. Szerinte az urna legkésőbb őszre, amikor 100 éve lesz, hogy nyilvánosan bemutatták Kupka első absztrakt festményeit, az urna már Prágában lesz.

Bár a művészettörténészek nagy része ellenezte a döntést, az illetékesek végül mégis a hamvak hazahozatala mellett foglaltak állást. A kulturális tárca egyetért azzal a nézettel, hogy mivel Kupka cseh festő volt, és egyike a legnagyobbaknak, illő lenne, hogy a prágai Slavín nemzeti temetőben legyen méltó nyughelye. Az urna párizsi helyét teljesen méltatlannak tartja a festőhöz.

Frantisek Kupka hamvainak hazahozatalát Lenka Jaklová dokumentarista kezdeményezte, aki évek óta tanulmányozza a festő műveit és életét, és 2008-ban egy nemzetközi konferenciát is szervezett. Jaklová kezdeményezésének több támogatója van, köztük Opocno városa, ahol a festő született.

Bár Frantisek Kupka az európai festészet igazi nagyjai közé tartozik, hosszú ideig szinte senki sem tudta, hol nyugszanak hamvai. Jaklová saját kutatásba kezdett és 2007-ben a Pere Lachaise temető kolumbáriumában megtalálta Kupka urnáját.

A föld alatti kolumbáriumban több tízezer urna van elhelyezve. Kupka urnáján az évszámokon kívül csak annyi van, hogy egykori francia légiósról van szó, az hogy világhírű festő, nincs is feltüntetve.

Jaklová és társai azt állítják: Kupka nagy hazafi volt, és biztos szívesen venné, ha hamvai hazai földben nyugodhatnának. Ez az állítás nem felel meg a valóságnak - reagált a Művészettörténeti Akadémia.

Emlékeztetnek: a prágai képzőművészeti akadémia egykoron professzori állást ajánlott fel Kupkának, de a művész elutasította. "Úgy döntöttem, hogy továbbra is Franciaországhoz akarok tartozni, festőként és rajzolóként is hozzá tartozom" - írta válaszában Kupka.

A hamvak hazavitelének kezdeményezői szerint most már itt az ideje, hogy Csehország visszafogadja világhírű fiát.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés