bezár
 

art&design

2012. 03. 23.
Idősebb Jan Brueghel négy festménye ismét együtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint kétszáz év után ismét egymás mellett látható idősebb Jan Brueghel négy festménye a milánói Ambrosiana-képtárban. A víz, tűz, levegô, föld allegóriáját a napóleoni háborúk után választották el egymástól.
Gyökerek. Brueghel visszatérése Milánóba - címmel látható március 27-től az Ambrosianában a flamand festő négy darabból álló festményciklusa.

Federico Borromeo milánói érsek rendelte a négy elemet ábrázoló képeket az 1756-59 között Itáliában tartózkodó Jan Bruegheltől.

Borromeo jól fizetett értük és az Ambrosianában állította ki műveket, ahogyan ezt az olasz nemes és a flamand festő közötti fennmaradt levelezés is bizonyítja - mondta a sajtónak a kiállítást gondozó Marco Navoni.

A négy képet Milánóból Napóleon 1796-ban elvitte Párizsba Leonardo Atlanti-kódexével és más kézirattal együtt. A negyvenhatszor hatvanhat centiméteres olajfestményekből a Föld és a Levegő a Louvre-ba került.

A Víz és a Tűz allegóriáját az Ambrosiana-képtár az 1815-ös bécsi kongresszuson visszaszerezte a szobrász Canova közbenjárásának köszönhetően.

A Louvre a mostani kiállításra elengedte Milánóba a festményeket, cserébe egy Leonardo rajz alapján készült festményt kért kölcsönbe. A négy allegória közül a Levegő volt az utolsó. 1621-ben festette Brueghel, négy évvel azelőtt, hogy kolerában meghalt Antwerpenben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés