bezár
 

art&design

2012. 03. 23.
Idősebb Jan Brueghel négy festménye ismét együtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint kétszáz év után ismét egymás mellett látható idősebb Jan Brueghel négy festménye a milánói Ambrosiana-képtárban. A víz, tűz, levegô, föld allegóriáját a napóleoni háborúk után választották el egymástól.
Gyökerek. Brueghel visszatérése Milánóba - címmel látható március 27-től az Ambrosianában a flamand festő négy darabból álló festményciklusa.

Federico Borromeo milánói érsek rendelte a négy elemet ábrázoló képeket az 1756-59 között Itáliában tartózkodó Jan Bruegheltől.

Borromeo jól fizetett értük és az Ambrosianában állította ki műveket, ahogyan ezt az olasz nemes és a flamand festő közötti fennmaradt levelezés is bizonyítja - mondta a sajtónak a kiállítást gondozó Marco Navoni.

A négy képet Milánóból Napóleon 1796-ban elvitte Párizsba Leonardo Atlanti-kódexével és más kézirattal együtt. A negyvenhatszor hatvanhat centiméteres olajfestményekből a Föld és a Levegő a Louvre-ba került.

A Víz és a Tűz allegóriáját az Ambrosiana-képtár az 1815-ös bécsi kongresszuson visszaszerezte a szobrász Canova közbenjárásának köszönhetően.

A Louvre a mostani kiállításra elengedte Milánóba a festményeket, cserébe egy Leonardo rajz alapján készült festményt kért kölcsönbe. A négy allegória közül a Levegő volt az utolsó. 1621-ben festette Brueghel, négy évvel azelőtt, hogy kolerában meghalt Antwerpenben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A nagy „csiga” útvesztőjében A nagy „csiga” útvesztőjében
Szubjektív kiállítási körkép a New York-i Guggenheim Múzeumban
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához

Más művészeti ágakról

Pinter-darab a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés