bezár
 

art&design

2012. 03. 23.
A képpé formált Szentendre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentendrei festők őstémáit mutatja be a megújult MűvészetMalom első kiállítása, amely időben négy évtizedet ölel fel és a múlt század még érintetlen Szentendréjét idézi meg.
A képpé formált város című tárlat képein az a régi Szentendre és jellegzetes részletei jelennek meg, amelyek a múlt század húszas éveinek végétől a hatvanas évek végéig a kisvárost jellemezték. "Azt a Szentendrét, amely még nem emelkedett turistalátványossággá és valóban a festők városa volt" - mutatta be tárlatot Basics Beatrix, a kiállítás szervezője.

Hozzátette: a tárlattal régi adósságát törlesztette Szentendre. Basics Beatrix a tárlat jelentőségére utalva Tóth Antal kurátort, a kiállításhoz készült album szerzőjét idézte: a város művészi helyrajza tárul fel, szükségességét pedig az indokolta többek között, hogy - a belvárosi utcák részben középkori nyomvonalát leszámítva - egyre több klasszikus részlet tűnik el a városképből, az utcafrontokról és a házak homlokzatáról.

Mint írta: a nagyrészt összefüggő, egymásra épülő történetek alapjait azok a festők rakták le, akik elsőnek érkeztek Szentendrére. Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József ábrázolásmódja lényegesen eltér Barcsay Jenő, Ilosvai Varga István, Czóbel Béla világlátásától vagy Vajda Lajos és Bálint Endre szemléletmódjától. Ami közös festészetükben, hogy a város nyújtotta témákra, motívumokra épül fel.

Basics Beatrix elmondta azt is, hogy a tárlat tematikusan mutatja be, hogyan jelent meg Szentendre mint festői téma. A hét témakör között olyan címek szerepelnek, mint Fel-alá a várdombon, A Szamárhegyről vagy A Bükkös-partról.

A jellegzetes témákat sorolva a szervező többek között a Rab Ráby-házat és a teret vagy a Templomdombról nyíló látképet említette, megjegyezve, hogy az egyes részletek, motívumok többféle módon is megjelentek ugyannál festőnél. Vajda Lajos például szívesen ábrázolta a környék vésett Krisztusait. A festmények mellett archív fotók idézik fel a régi városrészletet.

Az újjászületett MűvészetMalom első tárlatán csaknem harminc festő mintegy százötven alkotása látható szombattól május közepéig. Az ünnepséget szombaton 17 órakor tartják, a kiállítást Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés