bezár
 

art&design

2012. 03. 23.
A képpé formált Szentendre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentendrei festők őstémáit mutatja be a megújult MűvészetMalom első kiállítása, amely időben négy évtizedet ölel fel és a múlt század még érintetlen Szentendréjét idézi meg.
A képpé formált város című tárlat képein az a régi Szentendre és jellegzetes részletei jelennek meg, amelyek a múlt század húszas éveinek végétől a hatvanas évek végéig a kisvárost jellemezték. "Azt a Szentendrét, amely még nem emelkedett turistalátványossággá és valóban a festők városa volt" - mutatta be tárlatot Basics Beatrix, a kiállítás szervezője.

Hozzátette: a tárlattal régi adósságát törlesztette Szentendre. Basics Beatrix a tárlat jelentőségére utalva Tóth Antal kurátort, a kiállításhoz készült album szerzőjét idézte: a város művészi helyrajza tárul fel, szükségességét pedig az indokolta többek között, hogy - a belvárosi utcák részben középkori nyomvonalát leszámítva - egyre több klasszikus részlet tűnik el a városképből, az utcafrontokról és a házak homlokzatáról.

Mint írta: a nagyrészt összefüggő, egymásra épülő történetek alapjait azok a festők rakták le, akik elsőnek érkeztek Szentendrére. Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József ábrázolásmódja lényegesen eltér Barcsay Jenő, Ilosvai Varga István, Czóbel Béla világlátásától vagy Vajda Lajos és Bálint Endre szemléletmódjától. Ami közös festészetükben, hogy a város nyújtotta témákra, motívumokra épül fel.

Basics Beatrix elmondta azt is, hogy a tárlat tematikusan mutatja be, hogyan jelent meg Szentendre mint festői téma. A hét témakör között olyan címek szerepelnek, mint Fel-alá a várdombon, A Szamárhegyről vagy A Bükkös-partról.

A jellegzetes témákat sorolva a szervező többek között a Rab Ráby-házat és a teret vagy a Templomdombról nyíló látképet említette, megjegyezve, hogy az egyes részletek, motívumok többféle módon is megjelentek ugyannál festőnél. Vajda Lajos például szívesen ábrázolta a környék vésett Krisztusait. A festmények mellett archív fotók idézik fel a régi városrészletet.

Az újjászületett MűvészetMalom első tárlatán csaknem harminc festő mintegy százötven alkotása látható szombattól május közepéig. Az ünnepséget szombaton 17 órakor tartják, a kiállítást Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
színház

Színházi kaleidoszkóp Színházi kaleidoszkóp
Recenzió a Színház és társadalom című kötetről
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés