bezár
 

art&design

2012. 03. 23.
Unikális sorozatok a győri Goya-kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindkét sorozat első nyomatát állítják ki a győri Városi Művészeti Múzeum jövő héten nyitó Goya-tárlatán - hangzott el a rézkarcok kicsomagolásával egybekötött pénteki sajtótájékoztatón.
Grászli Bernadett igazgató az MTI-nek elmondta: a rézkarcok a bajorországi Bambergben élő Richard H. Mayer műkereskedő és -gyűjtő évtizedek alatt felépített, belvárosi palotájában őrzött kollekciójából érkeztek az éjjel három hónapra Győrbe.

A tulajdonos itt galériát tart fenn, amelyben a "nagy klasszikusok", így Dalí, Miró és Picasso munkáit is bemutatja, de széles érdeklődését jellemzi, hogy Hundertwasser-művek vagy Christo-akciók dokumentációi is helyet kapnak benne.

Ugyanakkor - jegyezte meg - a gyűjtőnek számos, klasszikus modernnek mondott német alkotók képeiből, így a Brücke- vagy a Blaue Reiter-csoport tagjaitól is van kollekciója. Ő a gyűjtemény alapítója, aki fiatalkorából ismerte Picassót - aki barátsága jeleként aztán táskamotívumot is tervezett Mayernek.

A múzeumigazgató hozzátette: arról, hogy miként jutott a két, most Győrbe érkezett sorozat birtokába, a gyűjtő diszkréten hallgatott. A rézkarcok előtörténete azonban ismert. Francisco de Goya 1799-ben készült, 240 példányban kinyomott, Szeszélyek című sorozatát alig egy évvel később - az inkvizíció követelésére - kivonták a forgalomból.

Nyomólemezeit, akárcsak a tizenhét évvel későbbről származó Bikaviadalét, a királynak adományozta a művész, abban bízva, hogy így nem eshet bántódásuk. Cserébe az uralkodó járadékot biztosított fiának, hogy elvégezhesse művészeti tanulmányait.

Az összesen 120 rézkarcot felölelő kiállítás március 29-én Győrött a Városi Művészeti Múzeumban nyílik meg. A csaknem félmillió euró értékű képzőművészeti anyag biztosítási költségét az önkormányzat állja. A grafikák optimális megvilágítása érdekében korszerűsítik az Esterházy-palota kiállítótermeinek világítását, szintén a város finanszírozásában.

Négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra a spanyol alkotó: a 80 lapból álló Szeszélyek, ötletek (Los Caprichos) és a 40 lapos Bikaviadal (La Tauromaquia) mellett A háború borzalmait és a Balgaságokat. Előbbi 80 lapos, az utóbbi 22 lapból áll.

Festményeivel ellentétben nyomatait nem megrendelésre készítette a főként portréi révén nevessé lett királyi és udvari festőművész - jegyezte meg a múzeumigazgató.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés