bezár
 

art&design

2012. 03. 24.
Euróban aukcionál a Biksady Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 20. század csaknem minden modernista irányzata képviselteti magát a Biksady Galéria keddi aukcióján, amelynek újdonsága, hogy a kikiáltási árakat euróban adták meg és a liciteket is euróban várják.
Sipos Dániel galériatulajdonos mindezt azzal magyarázta az MTI-nek, hogy "az euró használatával egy értéktartóbb és nemzetközileg is követhetőbb közvetítői szerepet kívánunk betölteni az aukciós piacon, miközben az euróban történő licitálás lehetőséget nyújt a magyarországi és a külföldi műkereskedelem összevetésében".

A 192 tételt felsorakoztató kínálatban a külföldi alkotások mellett jócskán vannak a világban elismert magyar mestermunkák. A legtöbbet a nemzetközi műkereskedelemben magasan jegyzett magyar művészek, köztük Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és Mattis Teutsch János műveiért kérik.

A Tanácsköztársaság bukását követően a progresszív magyar alkotók - köztük Bortnyik Sándor is - emigrációba kényszerültek. Az elmenekült művészek Bécsben, Berlinben, Párizsban született művei nagyrészt eltűntek, elvesztek, Bortnyik Sándor '20-as évekbeli művei is ritkán bukkannak fel. Az 1924-es gouache csendéletet ezért indítják 44 ezer euróról (mintegy 13 millió forintról). A László Károly gyűjteményből származó Moholy-Nagy László-kompozíció 36 ezer eurótól (10 millió forinttól), míg a Kestner-mappához készült próbanyomat litografált lapja 24 ezer eurótól (mintegy 7 millió forinttól) várja vásárlóját.

Hasonlóan sokat kérnek az olyan világnagyságok alkotásaiért, mint a francia kubista Auguste Herbin; a francia szürrealista Yves Laloy vagy a színészként is jegyzett itáliai pop-art művész, Marcello Morandini; a geometriai struktúrákkal dizájnerként, építészként és festőként egyaránt operáló olasz Renato Mambor; az argentin konstruktivista Juan Nicolas Mele. Műveik kivétel nélkül több tízezer euróra vannak árazva.

Sokszorosított lapokat viszont már néhány száz és egy-két ezer euró között el lehet érni. Egy Hundertwasser-linómetszet 50 eurótól (csaknem 15 ezer forinttól), a német Thilo Maatsch fametszetei 60 és 200 euró (18 és 60 ezer forint) között licitálhatók. Egy Dalí-rézkarc 1000 euróról, tíz Victor Vasarely-szitanyomat 300 és 500 euró közötti árról indul.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés