bezár
 

art&design

2012. 03. 24.
A kortárs táncvilág élvonala Belgrádban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ legjobb kortárs táncosai mutatkoznak be tizenöt produkcióval Belgrádban szerdától április 12-ig a 9. Belgrádi Tánc Fesztiválon, amelynek idei szlogenje.
Mint a belgradedancefestival.com című honlap beharangozójában írta, Aja Jung belgrádi balerina, a fesztivál alapítója (2003) és igazgatója szerint az idei fesztiválprogram alapján a szerb főváros rendezvénye fontos és színvonalas irányt mutathat a kortárs táncművészet számára.

A fesztivál a körökről szól és a programot három részre osztották. A címek: Az új tánclegendák, A végtelenített játék és A kör végtelenítése.

Először lép fel Belgrádban Sylvie Guillem brit táncosnő, aki a balett legújabb történetének egyik legkiemelkedőbb figurája. Partnerével, a táncos-koreográfus Russell Maliphanttal közös produkcióval nyitja meg a fesztivált.

"Öt évet vártunk, míg végre itt üdvözölhetjük a La La La Human Steps montreali együttest" - emelte ki Aja Jung. Izraeli táncosok viszont minden évben szerepelnek a fesztiválon, idén Josszi (Yossi) Berg koreográfus csapata jön. Berg Tel-Avivon kívül rendszeresen dolgozik Koppenhágában is.

A madridi nemzeti táncegyüttes az In Transit (Átutazóban) című darabot mutatja be. A Liquid Loft osztrák csoport Chris Haring koreográfus vezetésével a szociális hálók és a virtuális világ témáját adja elő táncban elbeszélve. Leo Mujic szerb táncos-koreográfus Hamburgból két darabbal érkezik és spanyol táncosokkal Belgrádon kívül Újvidéken (Novi Sad) és Zrenjaninban is.

A táncfesztivál zárásaként a világhírű Nederlands Dans Theater (Holland Tác Színház), amelynek művészeti igazgatója Jirí Kylián cseh születésű koreográfus, két darabbal lép fel, míg egy másik izraeli kortárs együttes, a Hofes Sehter a Political Mother című tánccal búcsúzik Belgrádtól.

Aja Jung, a fesztivál igazgatója Belgrádban született, 40 éves, szülővárosában kezdte tánctanulmányait, majd New Yorkban, a Juilliard Akadémián folytatta, de tanult a Neubert Balett Intézetben, Londonban és a Broadway Dance Centerben is. A fesztivál szervezése mellett 2010-ben megalapította és vezeti a Belgrádi Tánc Alapítványt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára

Más művészeti ágakról

Székely Csaba-darab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Crossover a Négyszoba Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés