bezár
 

art&design

2012. 03. 25.
Új kiállítással nyílt meg az átépített MűvészetMalom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Réthelyi Miklós miniszter ünnepélyes megnyitójával szombaton átadták a közönségnek az újjászületett szentendrei MűvészetMalmot.
A képpé formált város című tárlat bemutatásán a nemzeti erőforrás miniszter arra emlékeztetett, hogy Trianon után Nagybánya a határon kívül rekedt, és újra kellett gondolni a modern képzőművészet háttérlehetőségeit. Akik Szentendrére érkeztek - így például Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Bálint Endre, Kmetty János, Korniss Dezső és Vajda Lajos - azok neve mára összeforrott a várossal, és ők azok, akik "varázslatos képpé formálták" Szentendrét.

"Vannak, akik szerint egyre korszerűtlenebb a festészeten számon kérni a lokálpatriotizmust, de Szentendre művészei a város erőterét akarták egyetemessé növeszteni, megőrizve a helyi sajátságokat, egyben megidézve a friss nemzetközi áramlatokat is - mondta a miniszter.

Dietz Ferenc polgármester (Fidesz) köszöntő beszédében kiemelte: az újjászületett MűvészetMalom a belváros rehabilitációs projektjének egyik legfontosabb része. A több mint 400 négyzetméternyi új térrel megnövekedett épületegyüttesre a kulturális találkozóhely szerep vár. A polgármester kiemelte: a mostani nagyszerű esemény nem jöhetett volna létre Deim Pál és barátai nélkül, akik felfedezték az egykori fűrészmalomban a lehetőséget, és 13 évvel ezelőtt megnyílhatott egy új kiállítóhely a városban.

Azóta számos kiváló szentendrei művésznek adott otthont a különleges hangulatú épület, köztük az alapítónak, Balogh Lászlónak vagy Csíkszentmihályi Róbertnek. - hívta fel a figyelmet Dietz Ferenc, majd kitért arra is, hogy a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságában (PMMI) nagyszerű partnerre talált a város. A megyei múzeumigazgatóság látja el a kiállítóhely szakmai irányítását, "és tudásuk garancia magas színvonalra". Mint a polgármester fogalmazott, az újjászületett tér a jövőben is fontos centruma lesz a szentendrei alkotóknak, és ugyanilyen fontos, hogy hazai és nemzetközi, köztük határon túli kiállításokat is el lehessen hozni.

Az együttműködés kulturális többletet nyújt, ugyanakkor a város nem vonul ki, és az igazgatósággal közösen működteti az intézményt - fűzte hozzá a polgármester. Az épület neve is újjáalakult - mondta el ünnepi beszédében Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a PMMI igazgatója. A MűvészetMalom Modern és Kortárs Művészeti Központban a kortárs képzőművészek ismét főszerepet kapnak.

"Azt vállaltuk, hogy megjelenítjük mindazt, amit Szentendre a kortárs és modern magyar képző- és iparművészetben képvisel, nem fogunk elfeledkezni a gyökerekről, az alapító festőkről, Nagybánya örökségéről, emellett kötelességünknek érezzük azt is, hogy mind ezt egy tágabb, nemzetközi kontextusban is elhelyezzük" - jelentette ki.

Hozzáfűzte: a cél, hogy a szentendrei művészet a maga egészében kilépjen a város falai közül, és megtalálja méltó helyét az európai művészeti köztudatban, miközben céljuknak tekintik az egyetemes modern és kortárs művészet bemutatását is. Az idei programokra kitérve az igazgató szólt arról, hogy ebben az évben nyolc nagy kiállítást terveznek, köztük olyat is, amely az épületegyüttes teljes kapacitását leköti. A MűvészetMalom a Szentedre 1000év+ program keretén belül, európai uniós forrásból újult meg. Az átalakításra a "Szentendre belvárosának innovatív és funkcióbővítő rehabilitációja" elnevezésű projekt keretében került sor, a projekt összköltsége több mint egymilliárd forint. A kiállítóhely a rekonstrukció során új épületszárnnyal, 220 négyzetméter kiállítótérrel, rendezvényteremmel és múzeumi shoppal bővült.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés