bezár
 

építészet

2012. 03. 26.
15 év a városfejlesztésért, urbanisztikáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
15 éves a Városfejlesztés Zrt. A hazai városfejlesztés piacvezető cége megalakulása óta élen jár a közszféra és a magánszféra strukturált együttműködésén alapuló városfejlesztési eszköztár magyarországi meghonosításában és alkalmazásában, a városfejlesztési akciók tervezése és megvalósítása, valamint a városfejlesztő társaságok működtetése szempontjából meghatározó jogi, finanszírozási, számviteli és adózási megoldások kialakításában.
"A városfejlesztést a helyi közösség akaratát képviselő közszférának kell irányítania és ellenőriznie, de úgy hogy a megfelelő pontokon a megvalósítás stafétabotját a magánszféra építési vállalkozóinak és ingatlanfejlesztőinek adja át" – fogalmaz Bajnai László vezérigazgató.

Az építési és ingatlanfejlesztő vállalkozások piackonform támogatásának egyik leghatékonyabb eszköze a szakszerű városfejlesztés -- ez az egyik legfontosabb üzenete Bajnai László Városfejlesztés (2007) című szakkönyvének, amely az elmúlt években kiadott egyetlen hiteles műnek számít ebben a témában. A Scolar kiadónál megjelent kötet mondanivalóját különösen aktuálissá tették az azóta bekövetkezett globális pénzügyi válság ismertté vált okai és a következtében kialakult gazdasági válság hazai építőipart sújtó következményei.

Olyan fejlesztések és rehabilitációs programok fűződnek a Városfejlesztés Zrt-hez, amelyek a rendszerváltozás óta gyökeresen megújították és átalakították városi szövetet: a Városfejlesztés Zrt -- egyebek mellett -- ott hagyta névjegyét a középső-ferencvárosi városrehabilitáción, Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen, Győrben, Pécsett, Balassagyarmaton és Üllőn.

A Városfejlesztés Zrt a kezdetektől fogva az építészeti örökség integrált védelmét szorgalmazza, és európai szemmértékkel közelít az urbanisztikai kérdésekhez. Ennek a felfogásnak a jegyében dolgoznak majdnem egy évtizede Szécsényben, és így foglalkoznak Nagykanizsa történelmi belvárosának rehabilitációs munkálataival is.

"A városfejlesztés tárgya az épületek és az általuk létrehozott épített terek által alkotott városi szövet átalakítása annak érdekében, hogy a város egy olyan új vagy megújított darabja jöjjön létre, ahol jó – vagy a korábbinál jobb – élni" – teszi hozzá Bajnai László. A cég szakértői együttműködést alakított ki a budapesti Francia Intézettel, valamint az urbanisztika európai Harvardjával, a párizsi Sciences Po-val, hogy az Európában mértékadó francia városfejlesztés vívmányai beépüljenek a hazai urbanisztikai gyakorlatba. A Városfejlesztés Zrt szakemberei ott vannak az európai építészetpolitikai fórumokon, konferenciákat szerveznek, és a jövő szempontjából döntő utánpótlás képzéséből is kiveszik a részüket. 2011. május 19-én Pécs adott otthont – az Európa Kulturális fővarosa, 2010 nagysikerű utórendezvényeként -- a Francia-Magyar Operatív Városfejlesztési Konferenciának, melyet a Városfejlesztés Zrt a budapesti Francia Intézettel, a Sciences Po-val, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karával valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság Baranya és Tolna megyei csoportjával közösen rendezett meg.

Mohai V. Lajos
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mohai V. Lajos --

Mohai V. Lajos tanulmányai, prózája és versei a PRAE.HU Kiadónál jelennek meg könyv alakban


További írások a rovatból

építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk Az nem lehet, hogy nincs hozzá közünk
Tettek ideje – Lakhatási mozgalmak a 20. században

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés