bezár
 

art&design

2012. 04. 12.
Belgrádban lefoglaltak egy lopott Cézanne-t
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paul Cézanne több tízmillió eurót érő, ellopott festményét foglalták le Belgrádban csütörtökre virradóra a szerbiai hatóságok - jelentette internetes oldalán a Blic című belgrádi napilap.
A rendőrség és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szerb ügyészség közös, Belgrádban és Cacakban végrehajtott akciójában elfogták a képtolvajokat, három szerbiai állampolgárt. A szerbiai rendőrség számos ország hatóságaival együttműködött, és több hónapja készültek erre az akcióra.

A hírt a B92 rádió-televízió is megerősítette, de csak két elfogott tettesről van tudomása.

A jelentésekből egyelőre nem derül ki, mely Cézanne-festményről van szó, de emlékezetes, hogy 2008 februárjában a zürichi Bührle-kollekcióból három álarcos fegyveres ellopta Cézanne, Degas, Van Gogh és Monet egy-egy festményét, és a tettesek szláv akcentussal beszéltek németül.

Nagyon valószínű, hogy Paul Cézanne Vörös mellényes fiú című, 80-szor 64 centiméteres képét találták meg a szerb rendőrök. A szerbiai közszolgálati média úgy tudja, svájci szakértőket várnak Belgrádba, hogy ez megerősítsék.

A négy évvel ezelőtti rablás Svájc történelmének legnagyobb műkincslopása volt, és az egyik legnagyobb Európában. Az ellopott képek értékét 112 millió euróra becsülték, és a svájci rendőrség 60 ezer euró jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Az eset után egy évvel vált ismertté, hogy a képlopással két szerbiai állampolgárt is gyanúsítanak, akik már korábban is ismertek voltak a rendőrség számára más műkincslopások miatt.

A zürichi Bührle-kollekció az impresszionista és posztimpresszionista művészet egyik leggazdagabb európai magángyűjteménye.

Nem sokkal a lopás után egy elhagyott autó csomagtartójában rábukkantak Claude Monet Pipacsok Vétheuilnél és Vincent van Gogh Virágzó gesztenyefa című képére, de a Cézanne-festményt, illetve Edgar Degas Lepic gróf lányaival című alkotását mindeddig nem találták.

Monet és Van Gogh képének összértékét akkoriban 44 millió euróra becsülték, Degas festménye pedig ötmilliót ér.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés