bezár
 

art&design

2012. 04. 19.
Le kell bontani a krasznahorkai várfal egy részét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Drágább lehet a krasznahorkai vár felújítása az előzetesen becsült összegnél, mert szükség lesz a tűzkárt szenvedett várfal egy részének lebontására - közölte csütörtöki sajtóértekezletén a Generali biztosító, amely a műemlék helyreállítási költségeit fedezi majd.
A krasznahorkai vár falainak egy részét közel egy méterrel a jelenlegi szint alá kell bontani, mivel a tűzvész során a fal koronája megsérült és elvesztette stabilitását.

"Ez a tény jelentősen megemelheti a helyreállítás költségeit" - mondta el a biztosító csütörtöki sajtóértekezletén Martin Fucík, a Generali Slovensko biztosítási események részlegének igazgatója.

Martin Fucík szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy lehetőség lesz-e új típusú kötőanyag használatára a sérült falrészeknél, vagy pedig az eredeti technológiákkal kell újjáépíteni a lebontásra kerülő részeket. Erről már a közeljövőben döntést hoz a Műemlékvédelmi Hivatal.

A biztosító által kifizetésre kerülő térítés végösszegét a biztosító szerint a felújítás költségein kívül, még más tényezők is befolyásolhatják.

Most azt is vizsgálják, hogy a várdombon megfelelő időközönként megtörtént-e - a tűz terjedésében szintén szerepet játszott - aljnövényzet és bokrok ritkítása, illetve kaszálása. A biztosító szakértői szintén vizsgálják, hogy a leégett tetőszerkezet megfelelő tűzvédelmi kezelést kapott-e.

Jozef Tanzer, a Generali Slovensko elnökségének tagja szerint a biztosító a vele kötött szerződés értelmében a krasznahorkai várat ért tűzkár esetében legfeljebb 11,6 millió eurót fizethet ki térítésként. Ebből az összegből 2 millió eurót már előzetesen átutaltak a jelenleg is zajló munkálatok fedezésére. Ebből az összegből egyelőre 56 ezer euró került felhasználásra.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető.

Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt. Bár a helyreállítás költségeit elvben a biztosítás is fedezhetné, a Krasznahorka helyreállításának céljával több adakozás is indult. A hivatalos gyűjtést a Szlovák Nemzeti Múzeum hirdette meg, s az még jelenleg is tart.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés