bezár
 

art&design

2012. 04. 20.
Megkezdődött a világörökség éve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciával köszöntötte a 2012-es világörökség éve hivatalos kezdetét pénteken a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA).
Horváth János fideszes képviselő, a BVA elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett: április 16-án az Országgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el a 2012. esztendő világörökség éveként történő megünnepléséről szóló határozati javaslatot, melyet rajta kívül egy-egy KDNP-s, LMP-s, jobbikos, MSZP-s, valamint független képviselő jegyzett.

A világörökség évének megünneplését hét hazai és nemzetközi évforduló egybeesése tette aktuálissá: 140 éve alakult meg például az első magyar műemlékvédelmi szervezet, 40 éve fogadták el a világörökségi egyezményt és 25 esztendeje vált világörökségi helyszínné - Magyarországról elsőként - a budapesti Duna-part, valamint Hollókő ófaluja - emlékeztetett Horváth János.

Hangsúlyozta: ezeket az évfordulókat együtt ünnepli a magyar kormány, az Országgyűlés és a szakmai, illetve civil szervezetek.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója üzenetben köszöntötte a konferenciát. Felidézte, az utóbbi negyven évben 153 országból 936 helyszín - ebből 8 magyarországi - került a világörökségi jegyzékbe, és kifejezte azon reményét, hogy 2012 a megújulás éve lesz az örökségvédelem számára.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a világörökség évének egyik fővédnöke azokra a kötelességekre hívta fel a figyelmet, melyeket a nemzeti örökség ró a maiakra. Ezt az örökséget nemcsak ápolni kell, de a lehetőségekhez képest gazdagítani is - mutatott rá.

Mint kiemelte, a magyarság akkor tudja betölteni hivatását, ha saját kulturális kincseit hozzáadja egy nagyobb, közép-európai, illetve európai örökséghez is.

Martonyi János külügyminiszter szavai szerint a világörökségi helyszínek ugyan kézzelfogható, tárgyi örökséget jelentenek, de egyben történelmi, spirituális, szellemi örökséget is.

A világörökségi jegyzék az UNESCO legismertebb projektje, de korántsem az egyetlen - hangoztatta Martonyi János, hozzáfűzve: a magyar kormány mindig is támogatta a világszervezet kulturális, tudományos tevékenységét.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta: büszke arra az útra, amelyet a magyar örökségvédelem a Világörökségi egyezmény elfogadása óta megtett, ennek eredményeképpen az örökségvédelem hazánkban versenyképes szakma lett. Idén január 1-jén lépett életbe a világörökségi törvény, ezzel Magyarország világviszonylatban is az élen járó államok közé került a világörökségi helyszínek védelmében - tett említést egy friss eredményről.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes arról szólt, hogy a jelenlegi városvezetés - elődjétől eltérően - gondos gazdaként kívánja Budapest értékeit megóvni. Ebbe nemcsak az épületek védelme tartozik, hanem az is, hogy a házakat, utcabútorokat ne csúfítsák el firkák, a belvárosi homlokzatokat bedeszkázott kirakatok - jegyezte meg, emlékeztetve ugyanakkor arra, hogy mindehhez a városlakók együttműködésére is szükség van.

Havas István, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a kulturális és természeti örökség védelméhez egyaránt szükség van összefogásra, a fenntarthatóság figyelembe vételére, a múlt teljesítményeinek tiszteletére, felelősségre és bátorságra is, hogy új értékeket hozzunk létre.

A szünet után Ritoók Pál művészettörténész, az Építészeti Múzeum igazgatója; Korompay Katalin (BVA); H. Fabó Beáta főlevéltáros és Finta József építész, akadémikus tart előadást, majd a konferencia üzenetét Horváth János tolmácsolja a résztvevőknek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés