bezár
 

art&design

2012. 04. 20.
Megkezdődött a világörökség éve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciával köszöntötte a 2012-es világörökség éve hivatalos kezdetét pénteken a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA).
Horváth János fideszes képviselő, a BVA elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett: április 16-án az Országgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el a 2012. esztendő világörökség éveként történő megünnepléséről szóló határozati javaslatot, melyet rajta kívül egy-egy KDNP-s, LMP-s, jobbikos, MSZP-s, valamint független képviselő jegyzett.

A világörökség évének megünneplését hét hazai és nemzetközi évforduló egybeesése tette aktuálissá: 140 éve alakult meg például az első magyar műemlékvédelmi szervezet, 40 éve fogadták el a világörökségi egyezményt és 25 esztendeje vált világörökségi helyszínné - Magyarországról elsőként - a budapesti Duna-part, valamint Hollókő ófaluja - emlékeztetett Horváth János.

Hangsúlyozta: ezeket az évfordulókat együtt ünnepli a magyar kormány, az Országgyűlés és a szakmai, illetve civil szervezetek.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója üzenetben köszöntötte a konferenciát. Felidézte, az utóbbi negyven évben 153 országból 936 helyszín - ebből 8 magyarországi - került a világörökségi jegyzékbe, és kifejezte azon reményét, hogy 2012 a megújulás éve lesz az örökségvédelem számára.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a világörökség évének egyik fővédnöke azokra a kötelességekre hívta fel a figyelmet, melyeket a nemzeti örökség ró a maiakra. Ezt az örökséget nemcsak ápolni kell, de a lehetőségekhez képest gazdagítani is - mutatott rá.

Mint kiemelte, a magyarság akkor tudja betölteni hivatását, ha saját kulturális kincseit hozzáadja egy nagyobb, közép-európai, illetve európai örökséghez is.

Martonyi János külügyminiszter szavai szerint a világörökségi helyszínek ugyan kézzelfogható, tárgyi örökséget jelentenek, de egyben történelmi, spirituális, szellemi örökséget is.

A világörökségi jegyzék az UNESCO legismertebb projektje, de korántsem az egyetlen - hangoztatta Martonyi János, hozzáfűzve: a magyar kormány mindig is támogatta a világszervezet kulturális, tudományos tevékenységét.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta: büszke arra az útra, amelyet a magyar örökségvédelem a Világörökségi egyezmény elfogadása óta megtett, ennek eredményeképpen az örökségvédelem hazánkban versenyképes szakma lett. Idén január 1-jén lépett életbe a világörökségi törvény, ezzel Magyarország világviszonylatban is az élen járó államok közé került a világörökségi helyszínek védelmében - tett említést egy friss eredményről.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes arról szólt, hogy a jelenlegi városvezetés - elődjétől eltérően - gondos gazdaként kívánja Budapest értékeit megóvni. Ebbe nemcsak az épületek védelme tartozik, hanem az is, hogy a házakat, utcabútorokat ne csúfítsák el firkák, a belvárosi homlokzatokat bedeszkázott kirakatok - jegyezte meg, emlékeztetve ugyanakkor arra, hogy mindehhez a városlakók együttműködésére is szükség van.

Havas István, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a kulturális és természeti örökség védelméhez egyaránt szükség van összefogásra, a fenntarthatóság figyelembe vételére, a múlt teljesítményeinek tiszteletére, felelősségre és bátorságra is, hogy új értékeket hozzunk létre.

A szünet után Ritoók Pál művészettörténész, az Építészeti Múzeum igazgatója; Korompay Katalin (BVA); H. Fabó Beáta főlevéltáros és Finta József építész, akadémikus tart előadást, majd a konferencia üzenetét Horváth János tolmácsolja a résztvevőknek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés