bezár
 

art&design

2012. 04. 25.
A Slow Design az idei Design Héten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Élj lassabban! mottóval rendezik meg szeptember 28-a és október 7-e között a kilencedik Design Hét Budapest fesztivált, az idei díszvendég Finnország lesz.
Az idei rendezvény a Slow Design jegyében zajlik majd - adták hírül a szervezők, akik a mottó alapján arra buzdítják a résztvevőket, hogy éljenek lassabban, töltsék meg életüket tartalommal és mélységgel.

Mondjanak nemet a képtelen ütemben zajló fogyasztásra, és adjanak a mindennapjaiknak új minőséget. "Tegyen szert mindenki magasabb önreflexiós szintre, és nézze meg közelről, miként él. Gondolkodjanak az emberek hosszú távon és válasszák a fenntartható boldogságot" - fogalmaztak.

A fesztivál közel 400 négyzetméteren megvalósuló nyitókiállítása nemzetközi és hazai példákból válogatva járja körül a Slow Design fogalmát. A zöld megoldásoktól kezdve a biciklis kultúrán, a befogadó dizájnon át egészen a korszerű várostervezésig és a megújuló energiaforrások használatáig számos területről vonultatja fel a legújabb kezdeményezéseket, megoldásokat.

A tavaly elindított kezdeményezés folytatásaként a Design Hét Budapest fesztivál 2012-es díszvendége Finnország.

Az idei témának megfelelően azonban nem a fővárosra koncentrálnak a szervezők, hanem a Fiskars Village nevű művészfalu kulturális, iparművészeti és design értékeire, művészközösségére, gasztronómiájára, mindarra a helyi értékre, amely a Fiskars Village-et már akkor Slow Life-jelenséggé emelte, amikor még a fogalom maga meg sem született. A művészfalu világát a Finnagora hozza el Magyarországra.

"A slow-mozgalmak átgondoltabb fogyasztásra ösztönöznek, mindezt a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a társadalmi és kulturális fenntarthatóság reményében teszik.

A fogyasztói társadalmak és a globalizáció anomáliáiból születő Slow Movement nyitánya 1986-ban volt Rómában, a világ ekkor ismerkedett meg a Slow Food fogalmával. Azóta a fogalomkör egyre bővült, és az élet összes területén teret hódított" - fogalmaztak a fesztivál szervezői.

A Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban: elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar, olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva és a design hosszú távú hatásaira koncentrál.

Hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. A tervezés a Slow Design esetében lassú és átgondolt folyamat, több időt szán a kutatásra, a társadalmi és környezeti hatások tesztelésére. Új minőség létrehozására törekszik, oly módon, hogy eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

A Design Hét hagyományos programjai (a Nyitott Stúdiók, Design Hét Vásárlási akció, a Design Túrák és a Design Hét Gasztro) is a Slow Movement jegyében zajlanak ősszel. Az elmúlt négy évhez hasonlóan, idén is lesz sztárdizájner vendég és szakmai konferencia, valamint az Iparművészeti Múzeumban átadják a Magyar Formatervezési- és a Design Management Díj a fesztivál keretében.

A tíznapos eseménysor szervezője és helyszíne a Design Terminál, támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés