bezár
 

art&design

2012. 04. 25.
Újdonságok a római kori Budapestről Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy éven át Bécsben láthatók az Aquincumi Múzeum legújabb ásatási eredményei.
A szerdán megnyílt kiállításnak az osztrák főváros római kori történetét bemutató múzeum, a Römermuseum ad otthont. Az Újdonságok a római kori Budapestről című tárlat az egykori aquincumi polgárváros és annak keleti temetője területén végzett, 2007 és 2011 közötti feltárások eredményeit mutatja be.

A tárlatot Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója és Láng Orsolya, a tárlat egyik kurátora mutatta be a megnyitón. Zsidi Paula elmondta, hogy a két múzeum közötti együttműködés már több évre nyúlik vissza. "Reméljük, a közeljövőben a római kori Bécs leleteit is bemutathatjuk Bécsben" - tette hozzá.

Mint azt Láng Orsolya elmondta, az elmúlt évek kutatásai során a polgárváros déli részében álló és 1940-ben felfedezett díszes lakóház újabb részletei kerültek napvilágra. Az úgynevezett "festőházat" a 2. és a 3. században lakták. Belső díszítményei - falfestmények és szobordíszek - mellett lakóinak használati tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők.

Az épület maradványai olyan területen találhatóak, amely a második világháború alatt katonai ellenőrzés alá került és ezért sokáig nem volt kutatható.

A másik feltárás során a város temetőjének több mint ezer sírja került elő. A feltehetőleg a 2. és a 4. század között használt temető leletei közül olyan különlegességeket emeltek ki a szervezők, mint egy hét koponyából álló temetkezés, vagy az az ólomtábla, amelybe egy latin nyelvű átkot karcoltak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés