bezár
 

art&design

2012. 04. 26.
Üveges hétvége a Kelet-Mecsekben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kelet-mecseki üvegművészet és az erdei hutafalvak hagyományait elevenítik fel baranyai községek az V. Üveges Hétvége a Zengővidéken elnevezésű rendezvényen, amelyre péntektől hétfőig várják a látogatókat.
A szervezők csütörtökön közleményben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy Hosszúhetény, a közigazgatásilag hozzá tartozó Kisújbánya és Püspökszentlászló, a Lovászhetényhez csatolt Pusztakisfalu, valamint Óbánya civil szervezeteinek összefogásával létrejött eseménysorozat pénteken 18 órakor a hosszúhetényi kultúrházban, a németországi zwieseli üveges szakiskola diákjainak munkáiból nyíló kiállítással veszi kezdetét.

Az érdeklődők ott több mint félszáz üvegből készült használati tárgyat tekinthetnek meg.

A program szombaton Óbányán a helyi termékek piacának megnyitásával, Kisújbányán pedig szentmisével, majd Duliskovich Bazil festőművész üvegtáblákra festett képeinek bemutatójával folytatódik. Vasárnap délelőtt Óbányáról, Pécsváradról és Hosszúhetényből túra indul Jegenyés János pécsi üvegművész, a hosszúhetényi üvegmúzeum egyik alapítója tiszteletére.

A résztvevők az Óbánya és Kisújbánya határán lévő Ferde-vízesésnél találkoznak, ahol a felavatják az időjárás és a vandálok által korábban megrongált, de mára újjáépített fahidat.

Kisújbányán a látogatók délutánonként orgonakoncerteket hallgathatnak, térkép alapján, tizennyolc állomás érintésével felfedezhetik a község és a Duna-Dráva Nemzeti Park értékeit, szépségeit, megismerkedhetnek a helyi kézművesekkel, borászokkal, fogadósokkal, s mások mellett régi mesterségek művelőivel.

A fő attrakció a szombattól hétfőig naponta 11 és 17 óra között rendezett kisújbányai üvegfúvás és vásár lesz. Az üvegfúvást Pattantyús Gergely üvegművész és barátai mutatják be a közönségnek.

Kisújbánya honlapja szerint a Kelet-Mecsekben Pécsvárad, Mecseknádasd és Hosszúhetény erdeiben, a pécsváradi apátság és a pécsi püspökség birtokain a XVII. század végétől a XIX. század elejéig folyt üveggyártás. Német és cseh területekről érkezett munkások négy üvegkészítő műhelyben, azaz hutában olvasztottak és fújtak üveget.

A kelet-mecseki üvegkészítés hagyománya az 1980-as években, elsősorban Jegenyés Jánosnak, Kárpáti Gábor régésznek és a Pécsi Üveges Találkozóknak köszönhetően támadt fel újra.

Az 1980-as évek közepén megkezdődött a pusztabányai hutahely feltárása, melynek köszönhetően napvilágra került Üvegbánya hutaépületének nagy része a jó állapotban fennmaradt "cseh-bajor" kemencével, az üvegcsűrből és a közeli hulladékdombból pedig üvegtöredékek, üvegkészítéshez használt eszközök kerültek elő.

A feltárt üvegolvasztó műhely mellett 1995-ben egy rekonstrukció is készült az eredeti kettős hutakemence mintájára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés