bezár
 

art&design

2012. 04. 26.
Magyar kiállítások Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két kiállítást is megnyitnak pénteken a 7. Berlin Biennále kortárs képzőművészeti fesztivál alkalmából a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
A Berlin Biennále társadalmi kérdéseket feszegető, kísérletező és gyakran meghökkentő projekteket mutat be a német fővárosban 1998 óta.

Ennek a hagyománynak a folytonosságát mutatja, hogy az idei, egészen július elsejéig tartó fesztivál társkurátora a Vojna (Háború) elnevezésű orosz akcionista művészcsoport, amely egyebek mellett arról híres, hogy tagjai Palotafordulat címmel felborítottak több rendőrautót a szentpétervári Ermitázs előtti Palota téren.

Berlinben jóval szelídebb programot állítottak össze a fő kurátor, Artur Zmijewski lengyel képzőművész vezetésével. Lukasz Surowiec lengyel művész például a Berlin-Birkenau című akció keretében az auschwitz-birkenaui náci haláltábor területéről származó nyírfacsemetéket ültet szerte a városban (a Birke szó magyarul nyírfát jelent), Martin Zet cseh művész pedig Thilo Sarrazin nagy botrányt kavart és sokak szerint rasszista nézeteket kifejtő, Németország felszámolja magát (Deutschland schafft sich ab) című könyvének példányaiból készít installációt, majd a köteteket "újrahasznosítja".

Egy másik projekt - amelyet a CHB támogatásával készít elő az Európai Roma Kulturális Alapítvány - arra hívja fel a figyelmet, hogy a német törvényhozás alsóházának épülete, a Reichstag tőszomszédságában hosszú évek óta befejezetlenül áll a nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák előtt tisztelgő emlékmű.

Ez utóbbi akció majd júniusban lesz, a CHB azonban a Biennále első napjára, április 27-re is időzített programokat. A Berlin központjában működő kulturális intézetben pénteken két kiállítást nyitnak meg.

Albert Ádám Never Take a Trip Alone (Sose utazz egyedül) címmel térinstallációt mutat be. A művész két 19. századi német nagyság, Alexander von Humboldt földrajztudós és Johann Wolfgang Goethe költő kapcsolatát vizsgálja és a látás történetének metafizikai összefüggéseit feszegeti, egyebek között két úgynevezett kukucskáló doboz segítségével, amelyekbe beletekintve Humboldt, illetve Goethe dolgozószobája tárul fel - mondta az MTI-nek Petró Zsuzsanna kurátor, a CHB munkatársa.

A másik kiállítás egy berlini magyar művészcsoport, a Feles Máté és Ulbert Ádám alkotta Khimaira Künstlergruppe installációja The Planet as the Festival (A bolgyó mint fesztivál) címmel.

Az Ettore Sottsass olasz formatervező munkáit idéző, természetes és mesterséges anyagokból készült, építkezési hulladékot is újrahasznosító alkotásban a "meleg, lélegző, valamint taszítóan mesterséges anyagok és ellentmondó vizuális elemek egymás mellé állításával egy élhető, belakható tér jön létre, amelyet a látogatók nemcsak megtekinthetnek, hanem használatba is vehetnek" - mondta Petró Zsuzsanna kurátor. Hozzátette: a "funkció és vizuális üzenet ellentéte rést üt a hagyományos befogadói tapasztalaton, és egy új, aktív, kollektív műélményt tesz lehetővé".

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés