bezár
 

art&design

2012. 04. 26.
Kolozsvár visszafizeti a Mátyás-szoborcsoport restaurálásából megmaradt pénzt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kolozsvári városi tanács egyhangúan megszavazta, hogy visszafizeti a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak a Mátyás-szoborcsoport restaurálására kapott pénz el nem költött részét; a kolozsvári számítás szerint 18 940 euró jár vissza.
A kolozsvári önkormányzati testület csütörtöki ülésén a képviselők felhatalmazták a polgármesteri hivatalt, hogy a következő tanácsülésre készítsen elő határozattervezetet a visszajáró pénz visszafizetéséről.

A tanácsülésen László Attila alpolgármester elmondta, ugyan az államközi egyezményben az szerepelt, hogy a magyar állam is, a román állam is 400 ezer euróval járul hozzá a restaurálási munkálatokhoz, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal számlájára Magyarországról csak 363 151 euró érkezett.

A szobor restaurálása a tájékoztatás szerint 688 422 euró euróba került, a magyar államra eső költség 344 211 euró volt, így tehát 18 940 eurót kell visszafizetni.

A kolozsvári Szabadság napilap korábban közölte, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára levélben kérte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy fizesse vissza a megmaradt összeg magyar államra eső részét, az államtitkár azonban 55 789 euró visszajárót említett.

László Attila az MTI-nek elmondta, a magyar tárcával többször is tisztázták a félreértéseket. A szoborrestaurálás során elvégzett műveleteket pedig a magyar és a román kulturális tárca képviselője is ellenőrizte.

Az MTI kérdésére, hogy a versenytárgyalást megnyerő Concefa Rt. 380 ezer eurós árajánlatából miként alakult ki a szoborfelújítás 688 422 eurós végösszege, László Attila alpolgármester a városháza illetékes osztályához irányította a kérdést. A szoborrestaurálás dokumentációjából kiderült, hogy a Concefa Rt. 375 432 eurós ajánlata nyert a versenytárgyaláson, ez az összeg azonban nem tartalmazta az áfát, amely további 71 332 eurót tett ki.

2010. május 28-án kiegészítő jegyzőkönyvet csatoltak a szerződéshez, ugyanis valamennyi érdekelt fél egyetértett abban, hogy a szobor felemeléséhez egy olyan acélszerkezetet kell építeni az alkotás köré, amelynek költségei az eredeti tervben nem szerepeltek.

Az acélszerkezet és az egyéb előre nem látott költségek 222 924 euróval toldották meg a költségeket. További 10 316 eurós tétel származott abból, hogy Romániában közben 19 százalékról 24 százalékra emelték az áfa kulcsát.

A kolozsvári városháza illetékes osztálya szerint a fennmaradó 8000 euró körüli összeg a polgármesteri hivatal által alkalmazott építésvezető kifizetésére, és a különböző állami hatóságokhoz befizetett járulékokra ment el.

A szobor restaurálására kiírt versenytárgyalás eredményét annak idején két pályázó is megóvta, és a megvalósíthatósági tanulmány készítői is úgy vélték, a munkálatot elnyerő Concefa Rt. olyan alacsony árat ajánlott, amelyért a munka nem végezhető el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés