bezár
 

art&design

2012. 04. 27.
Salgótarján önkormányzatáé a Bányamúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korábban a Nógrád Megyei Önkormányzat által működtetett salgótarjáni Bányamúzeum május 15-ével Salgótarján városának tulajdonába kerül - tájékoztatta az MTI-t pénteken a két önkormányzat vezetője.
A megyei önkormányzat intézményeinek döntő többségét januártól a kormányhivatal vette át, de Európa második, Magyarország első természetes, föld alatti szénbányászati múzeuma kikerült ebből a körből, így nem állami tulajdonba került, hanem Salgótarján önkormányzatáé lett - mondta Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke.

Ezt a város már a múlt évben kezdeményezte, az ügyben Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai, valamint a megyei kormányhivatal közösen járt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, amelynek jóváhagyását április végén kapták meg - tette hozzá. A birtokbavétel május 15-ével történik meg.

Becsó Zsolt úgy fogalmazott: ez, amellett hogy szép szakmai kihívás a megyei jogú város számára, vagyonnövekedéssel is jár, hiszen a Bányamúzeum számviteli értéke meghaladja a 82 millió forintot. Ez nem tartalmazza a kulturális javak eszmei értékét - tette hozzá.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere beszámolt arról, hogy a Bányamúzeum működtetését már megtervezték a 2012-es költségvetésben, figyelembe véve, hogy a kormányhivatal évi 12 milliós működtetési költség mellett 8 millió forintos bevétellel kalkulált.

Elmondta azt is, hogy a Bányamúzeum a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. keretében működik majd, a kft. pedig együttműködési megállapodást köt a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezettel, biztosítva a szakmaiságot és az értékek őrzését.

A polgármester kitért arra is, hogy műszaki szempontból komoly felújítást igényel a múzeum, a város 250-260 millió forintos fejlesztésben gondolkodik.

A Bányamúzeum a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat 19.-20. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézmény, az 1951-ben leállított József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki. Három évnyi előkészítés után 1965. április 30-án nyitották meg az 1980-ban ipari műemlékké nyilvánított Bányamúzeumot.

A kibővített bányatérségekben látható a vágathajtás, a csákánnyal való fejtés, a fúró-robbantó, a fejtőkalapácsos és a maróhengeres frontfejtés. A rakodó- és a szállítómunka változatainak fejlődését is bemutatja a múzeum.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Todd Phillips: Joker
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés