bezár
 

art&design

2012. 04. 30.
Csontváry-festmény: befalazva a Nyóckerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy józsefvárosi lakásban befalazva találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból; a tolvajok előzetes letartóztatásba kerültek - számolt be a nyomozás eredményeiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.
Fülöp Valter ezredes azt mondta: a már több betöréses lopást és egyéb más bűncselekményeket is elkövetett két budapesti férfi még március 15-én a teraszajtót felfeszítve tört be az I. kerület Orom utcai magánlakásba, majd a dolgozószoba, és a lakás alsó szintjén lévő helyiségek falairól több festményt leemeltek. A lakásból összesen 480 millió forint értékben loptak el különböző tárgyakat.

A főkapitány-helyettes azt mondta: a tolvajok nem voltak tudatában annak, hogy milyen értékes festményeket vittek el, erről csak a médiából értesültek, ezért nem is merték értékesíteni, inkább rejtegették az alkotásokat.

A legdrágább képet, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című festményét az egyik elkövető apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásában, a szekrény mögötti részbe befalazták, míg a többi képet lakásukon, fóliába csavarva rejtegettek.

Az ellopott képek között a szakértők által 288 millió forint értékűre becsült Csontváry-festmény mellett ott volt Szinyei Merse Pál Vadregényes táj és Mednyánszky László Csavargó, valamint Holdsütés című festménye, amelyek a becslések szerint több tízmillió forintot érnek, de elvittek egy szintén milliókat érő Kádár Béla alkotást is.

Fülöp Valter azt mondta: a már a nyomozók látókörébe került egyik betörőt, a 36 éves Sz. Norbertet a rendőrök a XIII. kerületben a Dózsa György út és a Szabolcs utca kereszteződésénél fogták el akkor, amikor az őt követő rendőrök elől megpróbált robogójával elmenekülni. A kismotoron pedig egy csomagban ott volt Mednyánszky László Csavargó és Holdsütés című festménye.

A főkapitány-helyettes - megerősítve az MTI-információját - a sajtótájékoztatót követően elmondta: a 43 éves N. Ferenc, miután megtudta, hogy társát elfogták a rendőrök, a Csontváry-festményt megpróbálta elégetni, de a képet és további két alkotást végül sértetlenül foglalták le a rendőrök.

Két további, milliókat érő festményt, Szinyei Merse Pál Vadregényes táj című képét, és egy Kádár Bála alkotást ugyanakkor még keresnek, mert a gyanúsítottak nem tettek vallomást, az ellopott alkotásokról pedig eddig nem mondtak semmit a nyomozóknak.

A bíróság hétfőn lopás megalapozott gyanúja miatt elrendelte mind a két férfit előzetes letartóztatását, a rendőrök pedig vizsgálják, hogy a bűncselekményben az egyik elkövető apósának, vagy más személyeknek, esetleg orgazdáknak, megbízóknak milyen szerepe lehet.

A sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában bemutatták az eddig előkerült, kommandósok által őrzött három képet, köztük a negyedmilliárdot értő Csontváry-festményt is, amelyet a lehető legrövidebb idő alatt szeretnék visszaadni tulajdonosának.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés