bezár
 

art&design

2012. 05. 01.
Nagyberegi szőttesek a Magyar Érték Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyberegi szőttesek címmel nyílik kiállítás és vásár hat nagyberegi népművész hatvan szőtteséből, abroszokból, tulipános párnákból, faliképekből, csipkeszövésű abroszokból és futókból csütörtökön a Magyar Érték Házában, a XIII. kerület Szent István körút 22. alatt.
Molnár Béla, a Magyar Munka és Érték Alapítvány létrehozója az MTI-nek elmondta, hogy a Beregszászi járásban található Nagybereg Kárpátalja egyik legjelentősebb magyarlakta települése.

A kiállításon és vásáron hat népművésztől egyenként tíz-tíz munkát hoztak el. Példaként megemlítette, hogy Bakó Olgától többek között Házi áldás faliképet és gránátalmás abroszt, Baraté Iréntől csipkeszövésű kötényt és kék szegfűs párnát, Mester Iréntől tulipános terítőt és párnát, Mondik Ilonától gyöngyvirágos-tulipános motívumokkal díszített futókat és abroszokat, Ohár Katalintól koszorús futót és abroszt, Prófusz Mariannától pedig csillagos és rózsás terítőket láthatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

Nagyberegben és környékén kezdetben piros és kék színnel díszítettek, később kezdték el a feketét használni. A csillagos motívumok mellett kedvelt a farkasnyomos, a rákóczi, a gránátalmás, a tölgyfaleveles-makkos rajzolat is. A régi szőtteseket olyan egyszerű motívumok jellemezték, amelyek sohasem borították be az anyag egész felületét. Az abroszokat két végükön díszítették.

Molnár Béla arról is beszélt, hogy Nagyberegen, Kígyóson és Beregújfaluban ma már az utolsó nemzedék él, amely még ismeri a szőttesek és hímzések titkát.

Azért szervezték meg a kiállítást és vásárt Budapesten, hogy Kárpátalján életben tartsák a magyar népművészetet, és hogy az ottaniak is érezhessék, hogy az anyaország számára fontos értékmegőrző munkásságuk.

A Nagyberegi szőttesek című kiállítás és vásár május 19-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés