bezár
 

art&design

2012. 05. 02.
Fiedler Ferenc munkája a centenáriumi Pollock-kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedüli európaiként Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) magyar származású festőművész munkája szerepel a Jackson Pollock születésének századik évfordulójára csütörtökön megnyíló New York-i kiállításon.
A The Persistence of Pollock (Pollock továbbélése) címet viselő kiállítás helyszíne a New York-i East Hamptonban található Pollock-Krasner House and Study Center állami múzeum és oktatási kutatóközpont lesz, az az épület, ahol Jackson Pollock élt és alkotta az absztrakt művészet meghatározó festményeit - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Fiedler Foundation vezetője.

Fiedler Péter elmondta, hogy nagybátyja életében számos kiállításon szerepelt együtt az amerikai absztrakt expresszionista festészet egyik legjelentősebb alakjaként számon tartott Jackson Pollockkal, cím nélküli, 1985-ös munkája pedig most a centenáriumi tárlatra kiválasztott tizenhárom műalkotás közül egyedüli európai festményként kapott meghívást.

A július 28-ig nyitva tartó kiállításon Fiedler Ferenc absztrakt munkája mellett olyan világhírű művészek alkotásai láthatók, mint Andy Warhol, Norman Rockwell vagy Red Grooms.

Fiedler Ferenc 1921-ben született Kassán, ifjúságát Magyarországon töltötte, majd 1946-ban Franciaországban telepedett le. Ott megismerte kora legmodernebb absztrakt irányzatait, barátságot kötött Alberto Giacomettivel, George Braque-kal, Marc Chagall-lal és Jóan Miróval. 1952-ben Miró bemutatta a neves párizsi galériatulajdonosoknak, Aimé és Adrien Maeghtnak, ennek köszönhetően Fiedler 2001-ben bekövetkezett haláláig rendszeresen kiállított a Maeght Galériában.

Első sikereit még magyarországi tárlatain aratta, később, már franciaországi művészként, nemzetközi ismertséget szerzett. Európa számos országában és az Egyesült Államokban is rendszeresen kiállított; több alkotása megtalálható francia, svájci, amerikai és magyar közgyűjteményekben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés