bezár
 

art&design

2012. 05. 03.
Nők Budapest labirintusában: anyák napi séta
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Híres és kevésbé ismert magyar nőknek állít emléket a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) anyák napi buszos városnézése, amelynek idegenvezetője Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem (CEU) Társadalmi Nemek Tudománya Tanszékének tanára lesz.
A főváros számos híres nőnek állított emléket Erzsébet királynétól kezdve Szent Margiton át Blaha Lujzáig. A BUPAP május 6-i, anyák napi városnézése azonban olyan magyar nők nyomába ered, akik neve kevésbé ismert, tevékenységük azonban annál inkább jelentős - fogalmaz a szervezők közleménye.

A túra résztvevői megismerhetik azokat a nőket, akik sikerrel harcoltak a női egyenjogúságért, a tanulás, a munka szabadságáért, a nők politikai részvételének lehetőségéért, vagy éppen a szociális gondoskodás, a kultúra, a nevelés terén kifejtett munkásságukkal alkottak maradandót.

A városnézésen kiderül többek között, hogy ki volt Bischitz Johanna, akit nemcsak Ferenc József, de a szerb király is kitüntetett, vagy Weiss Alice, akiről a Gyerekágyas Otthont elnevezték, hol élt és hol tevékenykedett Slachta Margit, az első magyar női országgyűlési képviselő, valamint Pető Andrea elmeséli Teleki Blanka és Lővey Klára történetét is, akiket évekig tartottak fogva saját nevelőintézetükkel szemben.

Az életutak mellett a szervezők megmutatják hol volt a híres Női Casino és megemlékeznek a női terek kialakításának kulcsfontosságú folyamatáról is.

A program a MTT Társadalmi Nemek és Nőtörténeti Szakosztálya valamint a Budapesti Aszfaltprojekt közös szervezésében valósul meg.
A rendhagyó városnézésre a www.bupap.hu oldalon lehet jelentkezni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés