bezár
 

art&design

2012. 05. 04.
Tito képeiből nyílik kiállítás Újvidéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök volt villájának falait díszítő képekből nyílik kiállítás pénteken Újvidéken. Az olasz, francia és holland festők művei egykor a belgrádi Uzicka utcában lévő rezidencia falait díszítették.
Máig vitatott, hogy a Titónak volt-e érzéke a művészetekhez vagy tanácsadói válogatták össze a villa képtárát, melynek egy-egy darabja igen értékes festmény. 38 képről van szó, melyek Tito halála után átkerültek a jugoszláv történeti múzeumba, ezek közül sokkal most találkozhat a közönség először - írta az újvidéki Dnevnik napilap internetes portálja.

Az 1946 és 1978 között vásárolt képek között európai festők 17. és 18. században készült alkotásai láthatók. A kiállítás bemutatja a 20. századi modernebb törekvéseket megvalósító, a volt Jugoszlávia területén élt alkotók festményeit is, ezek igen nagy értéket képviselnek a műértők szerint. Köztük vannak olyan, Szerbiában elismert alkotók művei, mint Djura Jaksic (Leány lanttal című képe nagyon népszerű), Paja Jovanovic, Vlah Bukovac, Beta Vukanovic, Mosa Pijade, Miroslav Kraljevic, Peda Milosavljevic és a néhai elnök kedvenc portréfestője, Djordje Andrejevic Kun.

Nenad Radic, a belgrádi Történeti Múzeum művészettörténésze, a kiállítás ötletgazdája szerint a bemutató célja, hogy a gyűjtemény a nagyközönség számára is megtekinthető legyen, másrészt megismerhető lesz a néhai jugoszláv elnök személyes ízlése is.

A képek az elnök magánlakosztályában voltak, de kiállítják a feleségével, Jovanka Brozzal közös hálószobájuk falait díszítő képeket is. A gyűjtemény egyes darabjait Tito annak idején szívesen kölcsönadta kiállításokra, ilyen a már említett Leány lanttal című festmény is. A tárlat június 5-ig tart nyitva Újvidéken.

Másik apropója is van a néhai elnök képzőművészeti vagyonából rendezett kiállításának: 32 évvel ezelőtt, 1980. május 4-én hunyt el Tito, aki 35 évig vezette Jugoszláviát. Annak idején 200 állam- és kormányfő vett részt a temetésén, később kultusza eléggé elhalványult, ma az egykori belgrádi rezidencia melletti télikertből kialakított Virágházba - ahova kívánságára eltemették - alig jár látogató.

Egy évben egyszer ezen a napon jelenik meg a nyilvánosság előtt özvegye, hogy virágot vigyen egykori férje sírjára. Jovanka Broz lenne az egyetlen örököse Tito vagyonának, amely más értékes tárgyakból, a rezidencia ingóságaiból és kisebb ingatlanokból áll, de az évtizedek óta tartó pereskedés az állammal nem hozott eredményt az özvegy számára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Jon Watts: Pókember: Idegeben
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés