bezár
 

art&design

2012. 05. 07.
Hetedhét Játékmúzeum nyílik Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetedhét Játékmúzeum címmel Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv illusztrátor munkáit bemutató állandó kiállítás nyílik május 11-én Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában. A "házfoglalót" nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg.
Moskovszky Éva (1924-2010) 4-5 ezer darabból álló páratlan, eddig a jelenleginél valamivel szűkösebb helyen bemutatott játékkollekciója új, méltó otthont kapott, és kiegészült Réber László humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével - mondta el Illyés Endréné Östör Tünde, a kiállítás egyik rendezője az MTI-nek.

A Hetedhét Játékmúzeum látnivalói, a 74 enteriőrben megjelenő, számtalan karaktert megtestesítő babák, az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között nemcsak a kicsiknek kínálnak majd élményt, vonzóak lesznek minden korosztálynak.

Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel "felszerelt" konyhák, a kézzel festett porcelán szervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII-XIX. századi polgári otthonok világát idézik.

"Lakóik", a többnyire porcelánfejű babák, a kornak megfelelő öltözékben és frizurával "élik a mindennapokat" az enteriőrökben: társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak.
Izgalmas élménynek ígérkezik az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII-XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, s a játékokon keresztül képet ad a polgári életformáról is - hangsúlyozta Nagy Veronika művészettörténész.

A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban "költöztek be" előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20-25 ezer látogatót vonzott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés