bezár
 

art&design

2012. 05. 09.
Fehér László alkotása egy bécsi toronyházon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar alkotó, Fehér László festőművész alkotása borítja idén egy emblematikus bécsi toronyház, a Ringturm oldalát egy ötödik éve tartó sorozat keretében - tudatta az épület tulajdonosa, a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítótársaság.
A Társaság című művet egy négyezer négyzetméteres hálóra dolgozták rá és ezt a hálót függesztették ki a belvárosi körúton, a Ringstrassén álló 23 emeletes épület homlokzatára. A nagyméretű installáció szeptemberig látható.

A kifejezetten a toronyra készült mű négy, fekete ecsetvonásokkal megrajzolt, ülő alakot ábrázol geometrikus háttér előtt. "A megjelenített alakokat átjárja a fény, a levegő és áthatja az a jellemzően közép-európai háttér, amelyben léteznek" - fogalmazott az alkotó. Fehér László szavai szerint az "álomszerű, mégis valóságos jelenet" a Ringturm által megtestesített nyugalmat sugározza.

Idén első alkalommal kapott külföldi festőművész megbízást az épület átváltoztatására. "Tudatosan döntöttünk egy olyan művész mellett, aki a baráti, szomszédos Magyarországon él" - áll a társaság közleményében. A választással Ausztria és Magyarország történelmi kapcsolatát és a cégcsoport közép-kelet-európai régióhoz való kötődését is kifejezésre akarták juttatni.

A Ringturmot, az ország első irodaházát - a VIG mai székházát - 1955-ben, az Ausztria szuverenitását visszaadó Államszerződés aláírása után egy hónappal adták át. Az Erich Boltenstein tervezte épület mérföldkőnek számított az osztrák építészetben.

Elsősorban a bécsiek tekintettek úgy a toronyra, mint a visszanyert szabadság és a modern osztrák állam jelképére. A Ringstrasse és a Franz Josefs-Kai sarkán álló épület homlokzata a Duna-csatorna felé néz. "Ez kiválóan alkalmassá teszi a kortárs művészet szembetűnő módon történő bemutatására mind a bécsiek, mind a városba látogatók számára" - fogalmaztak a szervezők.

Az 1953-ban született Fehér László a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja, a figuratív festészet egyik központi szereplője - írták a közleményben. A többek között Munkácsy-, Kossuth- és Prima-díjjal kitüntetett művész alkotásaira a visszafogott színvilág, a kontúrvonalak és a fotórealista ábrázolásmód közti egyensúly jellemző.

A korábbi években Christian Ludwig Attersee, Robert Hammerstiel, Hubert Schmalix és Xenia Hausner egy-egy műve díszítette a tornyot.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés