bezár
 

art&design

2012. 05. 11.
Miniszterek gatyában, RANDOM: kiállítások a Mai Manó Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pusztai Sándor, a harmincas évek Gellért fürdőjének úszómestere fotóit mutatja be a budapesti Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Miniszterek gatyában című kiállítása péntektől, az ugyanekkor nyíló RANDOM című tárlat pedig huszonhárom fiatal fotográfus munkáiból válogat.
Többek között a fürdőruhás Karinthy Frigyes, Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó, ifj. Horthy Miklós, Keresztes-Fischer Ferenc, Apponyi Albert, Tolnay Klári és Alpár Gitta látható a Mai Manó Ház Miniszterek gatyában című kiállításán. Pusztai Sándor úszómester 1930 és 1939 között több mint hatszáz fotón örökítette meg a korszak neves politikusait, művészeit, közéleti személyiségeit sajátos környezetben: a Gellért és a Széchenyi fürdőben. Az előző századfordulón született úszómester által családjára hagyott gyűjteményből Kincses Károly fotómuzeológus válogatott - közölte az MTI-vel a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház.

"Nem a voyeur fényképész teljesítménye a legfigyelemreméltóbb ebben az egészben, hanem az a nagyon egységes, nagyon érdekes végeredmény, mely egy speciális metszetét adja a Gellért és a Széchenyi fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek. S most, amikor amúgy is az újheroizálás, az ájult, kritikátlan idealizálás korát éljük, üdítő ezeket az embereket csak embernek is látni" - idézi a június 17-ig látogatható tárlat ajánlója Kincses Károlyt.

Szintén péntektől találkozhat a közönség a RANDOM című kiállítás-sorozat idei tárlatával: a válogatás öt esztendőn keresztül évente megvalósuló kiállítással ad keresztmetszetet a 21. század elejének kortárs magyar fotográfiájáról, új irányokról, felfedező utakról.

A tárlat anyaga a Magyar Fotóművészek Szövetségének 45 évnél fiatalabb tagjai, valamint a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója művészeinek fotóiból mutat be olyan munkákat, amelyek nem illeszthetők be a kiállító fotográfusok korábbi, esetleg éveken át konzekvensen vitt munkái közé.

Kincses Károly kurátor 2012-ben 23 alkotó (Borsay Márti, Darab Zsuzsa, Fiala De Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Kaulics Viola, Kádár Levente, Károly Sándor Áron, Kolozsi Beáta, Móró Máté, Mucsy Szilvia, Piti Marcell, Rapi Mariann, Sárközi Péter, Somogyi Márk, Sprenc Balázs, Szabó Benke Róbert, Szami, Telek Balázs, Varga Tamás, Vargha Márk Péter, Vedres Ágnes és Zselinsky Miroslav) 144 munkáját válogatta be a kiállításba.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés