bezár
 

art&design

2012. 05. 19.
Múzeumok majálisa - A Természettudományi Múzeum és a Balatoni Múzeum lett 2011 legjobbja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Természettudományi Múzeum és a Balatoni Múzeum nyerte el Az év múzeuma 2011 címet, Az év kiállítása 2011 díjjal pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-kiállítását ismerték el a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében.
A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek sokoldalú fejlesztéséért és hasznosításáért, a közérthető, korszerű, komplex természettudományos látásmód fejlesztéséért, a keszthelyi Balatoni Múzeum pedig az épület és a kiállítás látogatóbarát megújításáért, gazdag és eredményes múzeumpedagógiai munkájáért nyerte el Az év múzeuma 2011 díjat.

Az év kiállítása elismerést és az azzal járó egymillió forintos pénzjutalmat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői vehették át a "Ki vagyok én? Nem mondom meg..." - Petőfi választásai című tárlatért, amely a zsűri értékelése szerint új tudományos eredményeket közöl eddig még soha be nem mutatott tárgyakkal. A tárlaton példaszerűen találkoznak a műtárgyak, a dokumentumok, a múzeumpedagógiai módszerek és a multimédiás eszközök.

Mint Csorba László, az MNM főigazgatója a díjátadó előtt emlékeztetett, a hagyományosan a Múzeumkertben megrendezett Múzeumok majálisa a május 18-ai múzeumi világnaphoz kapcsolódik, amely összefogja a Kárpát-medence magyar kiállítóhelyeit is.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Múzeumok majálisának védnökségét idén a kultúráért felelős tárca mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Balassi Intézet is vállalta.

Az év múzeuma és Az év kiállítása díjak a legrangosabb elismerések, amelyeket magyar múzeum kaphat - értékelt a helyettes államtitkár, hozzátéve: a majálison a látogatók is szavazhatnak a legigényesebb programot kínáló és legszínesebb megjelenésű múzeumra; a közönségdíjat vasárnap adják át.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felidézte, másfél éves előkészítő munka eredményeként áprilisban megszületett a hungarikumokról szóló törvény, és az idei Múzeumok majálisának kiemelt témája lett a hungarikum.

Deme Péter, a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület elnöke elmondta, mindkét címre tizenhat múzeum, illetve kiállítás nevezett rendkívül színvonalas pályázatokkal. Az elmúlt két-három évben beértek a különböző EU-s és hazai pályázatok eredményei: nagyon sok intézmény tudott megújulni, tudta szélesebbre tárni kapuit - összegzett a szakember. Hozzáfűzte azonban: arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hazai közgyűjtemények sok nehézséggel, elsősorban financiális és létszámgonddal küszködnek.

A Múzeumok majálisa során az ország több mint 110 közgyűjteménye várja a közönséget színes programokkal a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében és épületében szombat reggeltől vasárnap estig.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés