bezár
 

art&design

2012. 05. 19.
Múzeumok éjszakája: Oroszországban a színházi kulisszák mögött és mamutokkal tölthetik az éjszakát a látogatók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az orosz fővárosban a színházi kulisszák mögé is betekinthetnek az érdeklődők, Novoszibirszkben pedig a mamutokkal ismerkedhetnek a látogatók szombaton, a múzeumok éjszakáján, amely valójában csak éjfélig tart.
Legalább félmillió embert várnak Moszkvában a hatodik alkalommal sorra kerülő rendezvényen, amelyben összesen 118 kulturális intézmény vesz részt, ezúttal már nem csak a múzeumok, hanem színházak, kiállítótermek és a pihenőparkok is.

Először kapcsolódik be az akcióba a közkedvelt Gorkij park és 16 moszkvai színház. A múzeumok és a különböző kulturális intézmények többsége 18 órától éjfélig lesz nyitva, de egy sor program az éjjel is folytatódik. A helyszínek többségére ingyen, vagy nagyon olcsón lehet bejutni.

A múzeumok és más intézmények különböző színes programokkal várják az érdeklődőket. A színházakban a kulisszák mögé is elkalauzolják őket, de lesznek táncmesterkurzusok, multimédia show-k, bálok, koncertek. Minthogy az előző rendezvényeken is hatalmas volt az érdeklődés, aki el akarta kerülni a sorokat, előre feliratkozhatott a rendezvényekre a múzeumok éjszakájára létesített külön honlapon.

A múzeumokat Moszkvában már pénteken ellepték az érdeklődők, ugyanis egész nap ingyen lehetett azokat látogatni. Az éjszaka pedig különleges ünnepi koncert volt a Kropotkinszkaja metrómegállóban, a 77 éves moszkvai metró tiszteletére.

Novoszibirszkben a mamutoknak és dinoszauruszoknak szentelik a szombati különleges estét. A Föld őstörténete című kiállításon 500 millió évvel ezelőtti időkbe viszik vissza képletesen a látogatókat. A szibériai nagyváros természettudományi múzeuma ugyanis a kőkorszaki óceán helyén áll. A későbbi korszakokban a felszínen hatalmas mamutok és egyéb bundás ősállatok vonultak.

Cseljabinszkban ha nem is múzeumi tárgyú, de magyar vonatkozású rendezvényt tartanak. A dél-uráli régió nagyvárosában kétnapos Rubik kocka gyorsasági kirakóverseny kezdődött. A versenyzőknek nem mindennapi feltételek között is össze kell mérniük képességeiket: bekötött szemmel és egy kézzel is a lehető leggyorsabban kell kirakniuk a Rubik kockát. Az Ural Open 2012 elnevezésű versenyen egész Oroszországból összegyűltek a legjobb Rubik kockások.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés