bezár
 

art&design

2012. 05. 21.
Világhírű múzeumokban a magyar modernizmus festészete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nyolcak festőcsoport alkotásaiból nyílik kiállítás szeptemberben a bécsi Kunstforumban, majd 2013 őszén a párizsi Musée d'Orsay-ben mutatkozhat be a magyar modernizmus festészete a Szépművészeti Múzeum szervezésében.
Óriási kitörési pontot jelentenek ezek a kiállítások a magyar képzőművészet számára, hiszen eddig még soha nem mutatkozott be ilyen jelentős külföldi kiállítóhelyeken - hangsúlyozta a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hétfőn Budapesten.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése nyomán a magyar képzőművészet első számú múzeumának számító Magyar Nemzeti Galéria (MNG) rövidesen egyesül az eddig az egyetemes művészettel foglalkozó Szépművészetivel, ezért a két intézmény szakemberei már hónapokkal ezelőtt megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy milyen anyagot, mikor, milyen külföldi tárlatokon mutassanak be, hasznosítva a Szépművészeti nemzetközi kapcsolatrendszerét.

A főigazgató szerint a magyar képzőművészet előtt most soha nem látott esély nyílik arra, hogy végre a nemzetközi kánon része legyen. A rangos bécsi Kunstforum után a világ egyik legfontosabb művészeti múzeuma, a párizsi Musée d'Orsay fogad magyar anyagot, de tárgyalások folynak a sanghaji, berlini, brüsszeli és amerikai bemutatkozásokról is - árulta el, hozzátéve: csakis a világ élvonalába tartozó fogadóintézmények jöhetnek szóba.

Rockenbauer Zoltán és Barki Gergely, a bécsi és párizsi tárlatok kurátorai elmondták, A Nyolcak - Magyarország útja a modernizmusba című kiállítás szeptember 12-én, éppen a 2012-es ausztriai Klimt-év idején nyílik meg a Kunstforumban, bizonyítva a külföldi közönségnek: a modernista festőcsoport tagjai nem Bécshez igazodtak, hanem inkább francia hatásokból kiindulva saját útjukat járták.

Mint hangsúlyozták: mindkét kiállítás "helyspecifikus" lesz; azokat úgy állítják össze, hogy a bécsi, illetve párizsi közönség számára is érdekesek és érthetők legyenek.

A tárlatokhoz új katalógusok is készülnek, a Nyolcak-kiállítás kapcsán például Peter Vergo írása helyezi el a magyar modernista festőket az egyetemes kánonban.

Az Allegro Barbaro címet viseli a Musée d'Orsay 2013 őszén nyíló tárlata, utalva arra, hogy a kiállítás tágabb kontextusba helyezve, zenei és irodalmi kitekintést is adva vizsgálja majd a magyar modernizmus festészetét - jegyezték meg a kurátorok.

Szücs György, az MNG megbízott főigazgatója és Baán László elmondták, hogy a 2012 végére tervezett sanghaji kiállítással kapcsolatban még az előző főigazgató, Csák Ferenc írt alá szándéknyilatkozatot, abban azonban a projekt költségeit szinte teljesen a magyar fél állta volna.

A megállapodást sikerült újratárgyalni, így a sanghajiak finanszírozásában, a tervezettnél tágabb kitekintést nyújtó, nemcsak Munkácsyra, hanem a 19. század végének magyar képzőművészetére fókuszáló kiállítás indulhat majd Kínába.

Baán László szót ejtett a Szépművészeti következő nagykiállításairól is. Beszámolója szerint augusztus 9-én, csaknem 2000 négyzetméteren nyílik meg az épületben a pekingi Nemzeti Művészeti Múzeumnak a kínai képzőművészet elmúlt 30 évét bemutató tárlata, majd október 26-ától lesz látható a Cézanne és a múlt című kiállítás, a világ több mint 40 intézményéből kölcsönzött, "szenzációsnak ígérkező" anyaggal.

Egon Schiele negyvennél is több műve érkezik 2013 júniusában a Schiele és kora című nagykiállításra, majd 2013 októberétől hasonlóan színvonalas tárlat mutatja be az olasz barokk 200 évének mintegy 80 alkotóját, Caravaggiótól Canalettóig címmel.

Baán László az MTI kérdésére válaszolva kitért a Szépművészeti és az MNG összeolvadásának pénzügyi vonatkozásaira is. Mint közölte, a Nemzeti Galéria önerőből bizonyosan nem lesz képes megbirkózni tetemes adósságállományával. Jelenleg is tart azonban az intézménynél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata, a kormány pedig várhatóan csak ennek lezárultával dönt az adósságállomány rendezéséről - tette hozzá.

A főigazgató hangsúlyozta: az adósságrendezés nélkül végrehajtott egyesítés a Szépművészeti Múzeumot is csődhelyzetbe sodorná, ezért júniusban át kell gondolni az összeolvadás jelenleg július 1-jére tervezett időpontját.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés