bezár
 

art&design

2012. 05. 22.
Pozsonyban is lesz Terror Háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kelet-közép-európai államok közül utolsóként, várhatóan rövid időn belül Pozsonyban is létrejöhet egy, a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeum. A projekt állami közreműködés nélkül, polgári kezdeményezésre, egy magánfőiskola segítségével valósulhat meg.
"Néhány hónap elteltével már fogadhatjuk is az első látogatókat Pozsony központjában" – erősítette meg az MTI-nek kedden a múzeum létrehozásának ötletével előálló Frantisek Neupauer, a Feltűnésmentes Hősök polgári társulásnak és a Keresztény Intézetek Fórumának elnöke.

Hozzátette: ezekben a napokban szólítják meg támogatóikat és partnereiket, és már véglegesítődött a leendő múzeum helyszíne is, ennek konkrét helyét azonban egyelőre nem akarta elárulni.

A múzeum létrehozásának ötlete már a rendszerváltást követően felmerült, az azonban, hogy megvalósítása belátható közelségbe kerüljön, sokáig váratott magára.

Frantisek Neupauer - aki korábban a kommunista titkosszolgálat aktáit dokumentáló Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársa volt - az MTI-nek elmondta: a kommunizmus bűntettei múzeumának létrehozását a Keresztény Intézetek Fórumának felhívása gyorsította fel.

Ezt 2010. november 25-én - az utolsó csehszlovákiai politika foglyok szabadon bocsátásának 20. évfordulóján - tették közzé. A felhívást a berlini hasonló intézmény vezetőjének jelenlétében hirdették meg.

Hubertus Knabe, a STASI volt - ma múzeumként szolgáló - börtönének igazgatója akkor rámutatott: "Egyedül Szlovákiában nincs ilyen jellegű múzeum, mintha önöknél nem is lett volna kommunista elnyomás!" A felhívást később csaknem háromezren írták alá.

Egy évvel később, Iveta Radicová akkori kormányfő is felkarolta az ötletet. Ezt követően kezdődött meg - a múzeum létrehozását célzó - párbeszéd a kulturális tárca, a Nemzeti Emlékezet Intézete és a Keresztény Intézetek Fóruma között.

A projekt azonban a Radicová-kormány bukásával megfeneklett. A múzeum létrehozása ismét a márciusi parlamenti választásokat követően került elő, a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) alkotta kormány azonban - anyagi okokra hivatkozva - elzárkózott a terv kivitelezésétől.

"Múzeumok viszonylag széles hálózatával rendelkezünk, így a kulturális miniszternek van mit csinálnia, hogy a megfelelő működésüket és a meglévők fejlesztésének finanszírozását biztosítsa" - jelentette ki a téma kapcsán Marek Madaric kulturális miniszter áprilisban.

A múzeum létrehozása kapcsán a napokban állt be változás, miután kiderült, hogy a kezdeményezést támogatni fogja a pozsonyi székhelyű Szent Erzsébet Egészségügyi Magánfőiskola.

Ennek kapcsán Frantisek Neupauer megerősítette: így már állami segítség nélkül is képesek lesznek létrehozni a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeumot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Julian Fellowes: Downton Abbey


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés