bezár
 

art&design

2012. 05. 22.
Piotr Smolnicki grafikái a Lengyel Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Piotr Smolnicki lengyel képzőművész mintegy 30 grafikájából nyílik kiállítás A megragadott idő címmel a budapesti Lengyel Intézetben szerdán.
Piotr Smolnicki lassan és csöndben tevékenykedik, festmény-fotó-grafika alkotásai eredeti és következetes munkák, a hagyományos grafikai eszközöket digitális technikával ötvözi - mondta el az MTI-nek Felvidéki Eszter, az intézet munkatársa.

A művész elfoglalja a harmadik, sőt a negyedik dimenziót is, kompozíciói a néző minden lépésével változtatják megjelenésüket. Az utóbbi években alumínium lemezeket és fóliákat használ, munkáit a térben függeszti fel, néha rétegesen.

"Fontos azonban, hogy a grafikus az absztrakció és az ábrázoló művészet határán egyensúlyoz, semmit sem mond ki egyértelműen. A néző néha már-már azt hiszi, nyomon van: itt egy szikladarab, ott egy farönk évgyűrűi, másutt papilláris vonalak.

Néha felvillan valahol egy térben elmosódó arc részlete. Lehetetlen azonban ezekből a kivágásokból egyértelmű, összefüggő egészet összerakni. Asszociációkra kell hagyatkoznunk" - mondta róla Monika Malkowska művészeti író.

Piotr Smolnicki 60 éves, tanulmányait a varsói képzőművészeti akadémia grafika szakán végezte, de utána szerzett még egy diplomát festő szakon. A varsói Képzőművészeti Akadémián rajzot tanít, 2008-tól a grafikai szak dékánja.

A varsói Lengyel-Japán Számítástechnikai Főiskola újmédia-művészet szakának professzora. A tárlat július 18-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés