bezár
 

art&design

2012. 05. 23.
A Plein-Art fesztivál idei fővendége Törökország
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Törökország lesz a fővendége a Plein-Art XIV. Kortárs Művészetek Fesztiváljának, amelyet a hét végén rendeznek Budapesten, a Ráday "kultuccában".
Szilágyi Márta, a fesztivált szervező Erlin Galéria egyik vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Isztambulban járt, és meglepte az igen élénk képzőművészeti élet és a galériák sokasága. Ott határozta el, hogy bemutatja Budapesten is ennek a mozgalmas művészeti életnek egy darabkáját a Plein-Art fesztiválon.

Két török művész mutatkozik be az Erlin Galériában péntektől. Gültekin Serbest festőművész 1955-ben született Koszovóban, még a volt Jugoszláviában szerzett képzőművészeti diplomát, majd Olaszországban fejlesztette tovább tudását és végül Isztambulban telepedett le. Művein az iszlám művészet díszítő jellege dominál.

Sefkat Islegen grafikus Izmirben született 1958-ban, ma is ott él és dolgozik. A művésznő 1978-ban szerzett diplomát festő szakon, majd 1996-ban grafikai szakon. Az ő munkáin figurális és táj ábrázolások is vannak, egyik festménye a Csontváry festette libanoni cédrusokra hasonlít. Európa több országában és az Egyesült Államokban is volt kiállítása, csakúgy, mint Gültekin Serbestnek.

Az Erlin Galériában a török művészek mellett nyolc magyar festő, köztük Szurcsik József és Verebics Katalin képeit láthatja a közönség. Szabadtéri szobortárlat is nyílik: a Ráday utcában sétálva 16 alkotó figuratív és absztrakt munkáit lehet megnézni.

A Ráday utca közepe táján 20 textilművész egyéni zászlói függenek majd a szabadban. A szabadtéri színpadon este videoperformanszot mutat be nyolc művész, digitális vetítésen látható lesz a Vadászat Efézusban című alkotás, Orgoványi Gábor munkája a Törökországban lévő ókori városról.

A fesztiválon teret kap az irodalom a Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk képviseletében. Tasnádi Edit turkológus, Pamuk magyar fordítója beszél az isztambuli íróról, könyveiről a szabadtéri színpadon, a Ráday Könyvesházban pedig megtalálhatják könyveit az érdeklődők.

A Plein-Arton a zenei kínálat is gazdag lesz. A fővendég Törökország elnöki zenekara, a Csello kvartett szerepel a pénteki megnyitón délután, majd este 9-kor újabb koncertet ad. Föllép a fesztiválon az Etno Faun, a Corpus Harsona Kvartett és a Vörös Niki Kvartett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés