bezár
 

art&design

2012. 05. 24.
Groteszk-kiállítás Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Festők városa hangulatfesztivál kiemelt rendezvényeként a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület Országos Groteszk Képző- és Iparművészeti pályázatára beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás csütörtökön Kaposváron.
"Mind mennyiségében, mind sokszínűségében, mind minőségében erős anyag ez" - mondta a kiállítást megnyitó Szemadám György festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki korábban a groteszk lényegét akként fogalmazta meg: "a groteszk nem más, mint hogy a világot mutatja be, csak egy kicsit másként, görbe tükörben".

Ezúttal azt fejtegette - igen szemléletesen -, hogy a néhány évtizeddel ezelőtt még szokatlannak tartott, helyét a "fenségessel ellentétes póluson" levőként meghatározó groteszk napjainkban nem csak hogy nem szokatlan, de maga a valóság, "a groteszk ma a realizmus".

"Az ambivalencia a groteszk egyik legjellemzőbb meghatározója. Az, ami önmagában csak rút, csak riasztó, ízléstelen vagy vicces, az nem sorolható a groteszk érzékeny egyensúlytartó kategóriájába" - fogalmazott Szemadám György, aki úgy vélekedett: "lehetne ez a kiállítás egy olyan fontos kiállítás magva is, amelyet érdemes volna akár a Műcsarnokban bemutatni, ha az ott regnáló kurátorok hada nem tartaná még az ötletet is groteszknek".

A kaposvári alkotócsoport először 1991-ben írta ki a pályázatot, amelynek népszerűségét jól jelzi, hogy idén is bőséges választékból, 148 képzőművész 355 alkotásából válogathatott a zsűri. A kiállításon 108 pályázó 200 alkotását láthatják a látogatók.

A pályázatra képzőművészeti alkotások mellett irodalmi "groteszkek" is érkeztek, melyekkel a kiállításra készült katalógusban találkozhatnak az érdeklődők.

A világot görbe tükrön át bemutató tárlat július 31-ig látható az Együd Árpád Kulturális Központban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés