bezár
 

art&design

2012. 05. 24.
Örmény kultúra Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az örmény múltat, kultúrát, hagyományokat bemutató kiállítás nyílt a veszprémi Laczkó Dezső múzeumban csütörtökön Mitikus Örményország címmel.
Fodorné Jobbágy Éva, a veszprémi örmény kisebbségi önkormányzat alelnöke bevezetőjében elmondta: az örmény a világ egyik legősibb népe, hatalmas kulturális örökséggel, melyet az örmények a világban való szétszóródásuk ellenére megőriznek.

Így tett a helyi kisebbségi önkormányzat is, amikor felkutatta kultúrájának szellemi hagyatékát, tárgyi emlékeit, s a gazdag kiállítási anyagot bemutatják "a királynék városában", Veszprémben.

Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum igazgatója köszöntőjében Szent Istvánt idézte, aki szerint az egy nyelvű nemzet gyenge; szólt az örmények vándorlásáról, találkozásaikról a magyarokkal, a két nép történelmében fellelhető párhuzamokról, majd visszatért az alapgondolathoz, amely szerint a sokszínűség erő.

A Veszprém megyei múzeum ennek jegyében gyümölcsöző kapcsolatot ápol a különböző nemzetiségek képviselőivel, s bemutatja kultúrájukat, hagyományaikat - hangsúlyozta az igazgató.

Márfi Gyula veszprémi érsek a múlt tiszteletének fontosságát emelte ki. Annak az országnak van jövője, mely múltját tiszteli - állapította meg, hozzátéve, hogy ma divat elfelejteni a múltat.

Az örmény kiállítás a haza szeretetét árasztja - hangsúlyozta, felhívva a figyelmet a kozmopolita globalizmus veszélyére. Aki úgy gondolkodik, hogy ott kell élnie, ahol kevesebb munkával több pénzt keres, annak nincs hazája - fogalmazott.

Márfi Gyula kiemelte az örmény tárgyakban rejlő szakralitást is. Mint mondta, azokon a munkákon is érezhető ez, amelyeknek témája nem közvetlenül szakrális.

Avanesian Alex, az országos örmény kisebbségi önkormányzat alelnöke arról beszélt, hogy az örmények sok helyütt élnek a világban, de mindenhol igyekeznek megőrizni identitásukat; az országos önkormányzat küldetésének tekinti ezt a kultúrát minél több helyen bemutatni.

Az idén Jereván a könyv nemzetközi fővárosa, a kiállítás részben ennek kapcsán született, így ősi örmény kéziratokat, könyveket, imakönyveket mutat be, tablókon vezet végig az örmény könyvnyomtatás történetén.

A tárlaton láthatóak a Jereváni Történelmi Múzeum tulajdonában levő, a Kr. e. 11-10. századból származó - bronzkori - ékszerek, szobrocskák, valamint Ashot Baghdasariyan, nemzetközileg elismert örmény szobrászművész kisplasztikái is.

Az elmúlt években született szobrok mind az állhatatos lelkületű embert magasztalják, aki emellett egész fizikai megjelenésében a törékenységet hordozza magában.

Örményország 13 ősi fővárosa címmel tablókon mutatják be, hogyan kellett a történelem viharai közepette, politikai vagy egyéb okokból más és más városba vinni a gazdasági, politikai irányítást.

A kiállítás szemléltető képeken mutatja be a 13 fővárost és az akkori környezetet.

Az örmény könyvkiadást, népviseletet, történelmet bemutató tárlatot július 2-ig lehet megtekinteni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés