bezár
 

art&design

2012. 05. 25.
Szent Lászlónak állítanak szobrot Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elfogadja az egyik helyi vállalkozó által felajánlott Szent László-szobrot és azt a bazilika apszisa mögötti téren állítja fel Győr - döntött pénteki ülésén a város közgyűlése.
"A szent király koponyacsont-töredékét őrző, legjelesebb egyházi kincseink között számon tartott ereklyéjével, valamint tiszteletének szakrális és világi kulturális hagyományainak ápolásával elválaszthatatlanul kötődik Győrhöz" - emlékeztet az ezzel kapcsolatos határozat.

A dokumentum szerint Lebó Ferenc két méter magas fehér mészkő talapzaton álló, két és fél méteres bronzszobrát az idén díszpolgári címmel jutalmazott Gasztonyi László helyi vállalkozó családja és cége rendelte meg; "a tervezett szobor Szent Lászlót, a szakrális uralkodót ábrázolja, kezében hatalmi jelképként jogart formázó bárddal".

A tájékoztatás szerint a szobor felavatását és felszentelését a Győri Püspökség a június 27-iki Szent László-ünnepségek keretében tervezi, amelyet követően az adományozó az alkotást térítésmentesen Győr önkormányzatának tulajdonába szeretné adni.

Az 1077 és 1095 között uralkodott I. László - akit halála után alig egy évszázaddal, 1192-ben avattak szentté - az ország belső rendjét megszilárdította, szigorú törvényeket hozott. Feljegyezték bátorságát, harciasságát és erős keresztény hitét. Utóbbi egyik következménye, hogy uralkodása idején emelték a szentek sorába I. István király fiát, Imre herceget, valamint Gellért püspököt.

A Szent László-szobrot a városnak felajánló Gasztonyi László az MTI-vel azt közölte a napokban: várhatóan jövőre avathatják fel azt az Apor Vilmos-szobrot, amelyet a püspökségnek ajánlott fel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés