bezár
 

art&design

2012. 05. 26.
Koronázási zászló, míves fegyverek, lódingok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Esterházy család 300 éves hadtörténetét, Európa, egyben a 16. századtól a 19. század végéig Magyarország legnagyobb fegyvergyűjteményét, koronázási zászlót, hadizsákmány sátrakat új rendezésben láthatják az érdeklődők Fraknó várában.
Florian Bayer, az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményi osztályvezetője magyar újságíróknak a helyszínen elmondta, hogy felújított terekben új rendezésben, restaurált műtárgyakkal látható a történelmi fegyvertár és a katonai szertár, amelynek anyaga a 30 éves háborútól a késő 19. századig terjedő időszakot öleli fel.

Az első teremben elöl töltős, lőporos fegyverek sorakoznak a falakon lőporos bőrszütyők és bőrszíjra erősített fa lőportartók, keréklakatos fegyverek, pisztolyok, a vitrinben vörös selyemdamaszt zászló látható az Esterházy és a Habsburg címerrel, amely a hercegi család és a monarchia erős kapcsolatát szimbolizálja.

Újdonság az eddig még ki nem állított 1618-as magyar koronázási, kék taft fecskefarkú zászló, amelyen Szent István koronáját ábrázolják és jobb sarkában a "Regni Hungariae 1618" felirat olvasható. A zászlóval kizárólag a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjainak tagjai vonulhattak, mint ahogy vonult Esterházy Miklós (1583-1645), II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. júliusi megkoronázásakor, majd a zászló megőrzésre a fraknói vár kincstárába került. Esterházy Miklós 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt - magyarázta a gyűjteményi vezető.

Kiállítottak több, hadizsákmányként megszerzett sátrat is, köztük a hét éves háborúban zsákmányolt gyalogos katonáknak menedékül szolgáló darabot, amelyet a Mária Teréziát segítő huszár regiment szerzett. Látható egy nagy porosz tiszti sátor is, amelynek bélése sárga tisztaselyem.

Az egyik teremben fölakasztva gránátos táskák sorakoznak, mindegyik közepén egy nagy míves ezüst Esterházy címer és a táska négy sarkán ezüst gránátábrázolás, benne egy E betűvel. A huszárfelszerelések között láthatók a 18-19. századból fanyergek, mert mint az MTI megtudta, a lónak sokkal jobb a fanyereg, amelynek később a közepébe egy széles bőrcsíkot fűztek be, hogy a huszár is jobban érezze magát. A huszárok szablyatáskája, a lóding téglavörösre festett nemezből készült és az elejére I. Ferenc császár monogramját hímezték fémszállal.

Mint a kamra polcán a befőttek, úgy sorakoznak egymás fölött a medveszőr kucsmák, amelyeket háromszögletű, kézműves lemez díszít Esterházy-címerrel. Ezt a kucsmát a 20. század elejéig viselte a gárda. Üveg alatt látható egy zászlótöredék, amelyet Rigó Ferenc, az egység dobosa mentett meg az ellenségtől, mert amikor a zászlóvivő elesett, ő élete kockáztatásával odarohant és biztonságba helyezte a zászlót - olvasható a műtárgy mellett a története.

Hatalmas ekhós szekeret is kiállítottak, mint a vezető megjegyezte, az ilyen szekereken vitték az utánpótlást a csapatoknak. Esterházy Alajos György (1844-1912) a magyar testőrség kapitánya, majd saját huszárezredének lovassági tábornoka lett. Katonai felszereléseit, nyergét, ruházatát állították ki. A nemes agglegények életét élte, szenvedélyes vadász volt, nagyvadakra ment Afrikában és Indiában, ahol elejtett egy emberevő tigrist és az állatot Ferenc József császárnak adta ajándékul - hangzott el a tárlatvezetésen.

Az újságírók azt is megtudták, hogy kora ősszel, szeptember 22-én és 23-án ismét megrendezik Fraknó várában a Puskaporos fesztivált történelmi csatákkal, mutatványosokkal és táncmulatságokkal.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés