bezár
 

art&design

2012. 05. 27.
Elveszettnek hitt és előkerült képek a Belvedere aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos izgalmas tételt tartalmaz a Belvedere Galéria június 2-iki művészeti aukciója: több, korábban elveszettnek hitt, kallódó darab került elő, sőt egy korábban másolatnak vélt, mára hitelesített festmény is az érdeklődés középpontjába került.
Mindösszesen 186 tételt indítanak, 30 mű kapott egymillió forint feletti kikiáltási árat.

A legmagasabbról, 9,5 millió forintról Ferenczy Noémi egyik legfontosabb - minden bizonnyal a háborúban megsemmisült -gobelinjének akvarell-tempera technikájú terve indul. A város (Régi város) a művész egyik legkiválóbb kárpitja, amelynek fekete-fehér reprodukcióit őrzi a szakirodalom. Most a terv alapján fogalmat alkothatunk, hogy valójában milyen telt színekkel valósult meg a falikép.
A művészcsalád fejétől, Ferenczy Károlytól is különleges festményt mutat be az aukciós kiállítás. A Parkban című vászonról korábban megoszlottak a vélemények: a szakértők egy része másolatnak tartotta, mások egy téma variánsaként kapcsolták Ferenczy életművéhez. A Magyar Nemzeti Galéria most is nyitva tartó kiállítása ez utóbbi véleményt erősítette meg. A minden eddiginél gazdagabb kiállítás számos új ismeretet hozott az életmű megítéléséhez, egyebek mellett azt, hogy Ferenczy szinte minden festményét több változatban is kidolgozta, egymáshoz hasonló kompozíciókat hozva létre. A festményt, bár nincs szignálva, egyértelműen Ferenczy-képnek véleményezi Bellák Gábor műtörténész, az alkotás kikiáltási ára 6,5 millió forint.
Vaszary János 1930-as évekbeli fehér korszakának remek kompozíciója a Virágok vázában című, 9,5 millióról induló olajkép. A könnyed, franciás, gazdag koloritú kép egykor Jakuba János festőművész tulajdonában volt.

A Belvedere szinte minden árverésén előáll egy Szinyei Merse Pál-képpel. Most egy késői balatoni tájképet árvereznek 7,5 millió forintos kezdő áron. Ugyanennyit kérnek Czigány Dezső nagybányai korszakából való, Fürdőzők című, 1920 körülire datált vásznáért, az egy évtizeddel későbbi Dél-francia táj 4,8 milliós kikiáltást kapott.

A nagyvárosi élet jellegzetes színhelyeit, mondén atmoszféráját és mozgalmasságát megidéző Scheiber Hugó-kompozíciók a kor életérzésének fontos dokumentumai. Ebbe a sorba tartozik az 1933-as Royal Orpheum gouache, amelyért 4,2 milliótól lehet ajánlatot tenni.
Kádár Bélától több munkát lehet megvenni. A művésznek sok gitáros képe van, a Hölgyek gitárral című 1935-ös gouache az egyik leglátványosabb ebből a sorozatból, ezért árazták 5,5 millióra. A két expresszív nőalakot ábrázoló Nővérek egy bázeli gyűjteményből származik és 3,2 millióról indítják. A Pártás lány tempera 750 ezer forintról indul, a művész lányát ábrázoló Luca az ablak előtt 480 ezer forinttól szerezhető meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés