bezár
 

art&design

2012. 05. 28.
Hullám panel a Platán Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Julita Wójcik lengyel szobrászművész Hullám panel címmel Lengyelország leghosszabb lakótömbjének horgolással, kötéssel készített installációs modelljét mutatja be csütörtöktől a budapesti Platán Galériában.
A művésznő a gdanski Przymorze negyedben 1970 és 73 között épített, 700 méter hosszú, 11 emeletes és 5500 lakosú épülettömb modelljét hat téli hónap alatt horgolta meg 2005 és 2006 fordulóján. Julita Wójcik ebben az épületben nőtt fel, és a modell elkészítéséhez több kiló fehér és rózsaszín fonalat használt fel, amit az egyik panelben található textilüzletben vásárolt - mondta el az MTI-nek Felvidéki Eszter, a kiállítást szervező Lengyel Intézet munkatársa.

A Przymorze lakótelep megálmodója és építésze, Tadeusz Rózanski olyan urbanisztikai létesítményt tervezett, amely nagy hatással van a külső szemlélőre: látványa csodálattal vegyes borzadályt kelt. A lakótömb homlokzatát nemrég infantilis, rózsaszín sávokkal díszítették. Ezeket az újításokat a művész hűen ábrázolta modelljén.

Wójcik horgolt valósága egyfelől együtt érző: bemutatja, hogy a lakók törekvése életterük személyesebbé tételére érthető, másrészről azonban kritikus, hisz segít láthatóvá tenni, hogy az egységes szemlélet hiányzik, a stíluskavalkád sokszor esztétikai szempontból igen káros.

Julita Wójcik a panelház lakóinak mindennapi fáradozására, az egyéni ízlés és a modern építészet küzdelmére reflektál. Mindkét homlokzat magán viseli a lakók kézjegyét, a személyes tér kialakításának vágyát és igyekezetét. A lakók közül volt, aki az eredeti, egyszerű ajtót díszesebbre cserélte, az erkélyeket ormótlanul beépítették, növelve ezzel a lakótereket.

Julita Wójcik munkáiban a hétköznapi tevékenységek művészi szintre emelése következtében a valóság és a művészet közötti határ elmosódik. A horgolás, söprögetés, kertgondozás, köztéri halastavak, madáretetők építése vagy a sárkányeregetés olyan tevékenységek, melyek közvetlenül nem kapcsolódnak a művészethez, sokkal inkább a mindennapi élethez, olyan tennivalókhoz, amelyek egy letűnt kor emlékét idézik. Wójciknak az a koncepciója, hogy a mindennapok cselekvéseit a művészet rangjára emeli, miközben megfosztja a művészet fogalmát elitista jellegétől - foglalta össze az intézet munkatársa.

A Hullám panel, amely a varsói Zacheta Nemzeti Galéria tulajdona, augusztus végéig látható Budapesten.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés