bezár
 

art&design

2012. 05. 29.
Halasi csipke budapesti kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száztíz éves a halasi csipke címmel ötven darab egyedi, kézzel készített halasi csipkét és ezüst keretbe foglalt csipke ékszereket mutatnak be a Museion No. 1. Galériában csütörtöktől Budapesten.
Kilenc csipkevarró alkotása lesz látható a tárlaton, amely a halasi csipke száztíz éves történetéről igyekszik átfogó képet adni közölte az MTI-vel Sütő Erika, a galéria munkatársa.

A kiállításon a halasi csipkék legjellemzőbb motívumaival, a pávával, a hattyúval és a gyöngyvirággal díszített hófehér alkotásokat vonultatnak fel. A díszítéshez hagyományosan növényi, állati és népies-figurális elemeket használnak. A csütörtöki megnyitón bemutatnak ezüst keretbe foglalt csipkeékszereket és medálokat, kitűzőket, de lesz csipkevarrás-bemutató is.

A halasi csipkék mindig kézi munkával készülnek, különlegességük abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel és a huroköltés hatvan féle változatával töltik ki - magyarázta.

A halasi csipkevarró természetes alapanyagból, nagyon vékony cérnával, a tradicionális 60 féle öltésminta választott variációjával készíti el a munkát. Egy csipkén mindig ketten dolgoznak: a kontúrozó és a csipkevarró.

Sütő Erika arról is beszélt, hogy a halasi csipke története a 20. század elejéről indul. Az új magyar varrott csipke megszületése a magyar háziipari mozgalom egyik kezdeményezője, Dékáni Árpád nevéhez köthető. Ő készítette 1902-ben az első halasi csipke terveit és Markovits Mária alkotta meg.

Sütő Erika kitért arra, hogy a halasi csipkevarrás élő hagyománya a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 2010 szeptembere óta szerepel, és hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének a része.

A tárlat június 15-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés