bezár
 

art&design

2008. 09. 07.
Aranyak és aranyat érő festmények
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négyszáznyolcvan tételt kínál kétnapos, szeptember 16-17-i szezonnyitó aukcióján a BÁV. Az árverés anyagát szeptember 14-ig kiállításon mutatják be az V. kerületi Bécsi utcai impozáns aukciósházban.
Szokásosan gazdag az ékszerfelhozatal. A reprezentatív válogatásban a 19-20. század szinte valamennyi ékszertípusa képviselteti magát az olcsó, néhány tízezer forintos tételektől a milliót közelítő, sőt azt meghaladó árú nyakékekig, függőkig, karékekig vagy fülbevalókig. A legtöbbet, 1,2 millió forintot, egy női szolitergyűrűért kérnek, míg a párját már 800 ezer forintért meg lehet szerezni. Briliánsok díszítik az igazgyöngysoron függő art deco medált, amelynek kikiáltási ára 650 ezer forint. Szívet dobogtatók a női art deco ékszerkarórák, 100 és 400 ezer forint között. De válogathatnak a férfiak is márkás Doxa, Schaffhausen vagy Longines karórák között, 120 és félmillió forintért.

A 19. század közepén készült az a gyémántokkal gazdagon ékesített, remekmívű, masniról csüngő, szívalakú hajtincstartó medál, amelyet tulajdonosa időközben átalakítva kettéválasztott. A viktoriánus kori ékszer így két tételként szerepel az aukción, 450, illetve 250 ezer forintos kikiáltási áron. Briliánsokkal díszes arany keret foglalja körül a csiszolt és faragott jádekő Buddhát. A modern ékszer függőként hordható és 250 ezer forint az induló ára.

A második napi festményárverésen néhány nagy név mellett sok kis mester munkájával találkozhat az érdeklődő. Iványi Grünwald Béla, Pleidel János, Mácsai István, Duray Tibor, Vén Emil, Szász Endre festményekért 100 és 350 ezer forintos kezdő árról lehet licitálni. Az alföldi iskolát Kurucz D. István, Fejér Csaba, Moldován István képviseli (55 és 120 ezer forint között). P. Bak Jánosnak nemrég rendezett emlékkiállítást a BÁV, most 50 és 100 ezer forintért több tájképét, virágcsendéletét aukcionálják. Jelen vannak a kortársak, Szabó Zoltán, Schéner Mihály, Haraszty István, Kováts Albert, Tóth István, Barabás Márton mellett a fiatalok, Brauer Ildikó, Nádas Alexandra is.

Eredeti grafikákat kedvező áron kínálnak Rippl-Rónai Józseftől, Rudnay Gyulától, Székely Bertalantól, Szántó Piroskától. Míg sokszorosított grafikát, rézkarcot Szabó Vladimírtól, szitanyomatot Kass Jánostól és Bak Imrétől néhány tízezer forintért. S egy igazi gyöngyszem, a naiv festő Vankóné Dudás Juli Galga-völgyi falusi mulatsága mindössze 26 ezer forintot kóstál.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán
art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
art&design

Art Market, Budapest, 2018 Art Market, Budapest, 2018
Beszámoló Közép-Európa legjelentősebb művészeti vásárának sajtótájékoztatójáról
art&design

Leletek az esetleges és lehetséges együttállások rétegéből Leletek az esetleges és lehetséges együttállások rétegéből
Fodor János tárgyiasult iróniájáról

Más művészeti ágakról

színház

Provokálnak, tehát vannak Provokálnak, tehát vannak
Pintér Béla és Társulata: Jubileumi Beszélgetések
gyerek

Te hogyan folytatnád? - Tornazsák Te hogyan folytatnád? - Tornazsák
Tamás Zsuzsa része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés