bezár
 

art&design

2012. 06. 08.
Múzeumok éjszakája: Esterházy Madonna Eszterházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája Fertőd-Eszterházán, az Esterházy-kastély dísztermében lesz látható: Raffaello Santi 1508-ban festett műalkotását június 16-án, szombaton, a múzeumok éjszakáján különleges kiállítás keretében tekinthetik meg a látogatók.
A remekművet szombat este 8 órától vasárnap reggel 6 óráig nézhetik meg az érdeklődők Fertődön - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Raffaello művét jövő szombaton fél háromkor emelik le a Szépművészeti Múzeumban a helyéről, és hozzávetőleg egyórás időtartamú csomagolást követően indítják útnak Fertőd felé. Az alkotás a tervek szerint este 7 óra tájban érkezik a kastélyhoz - ismertette a menetrendet Varga Kálmán.

A mű bemutatásához bíborszínű míves paraván készült. Az egyedi installáció Raffaello más Madonna ábrázolásait is felvillantja reprodukciókban, és mielőtt feltárul az Esterházy Madonna, a látogatók egy úgynevezett felvezető kiállításon kapnak információkat a képről és annak művészettörténeti jelentőségéről.

Mint a múzeumok éjszakájának programfüzetéből kiderül, a fertődi múzeumok éjszakájának további eseménye, hogy 27 év után a Filharmónia új helyszínén, az Esterházy-kastélyban nyitja meg a Régi Zenei Napokat: 21.30 órakor az A:N:S Chorus Bali János vezényletével reneszánsz zenei koncertet ad.

A kastély jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek, az Európai Unió támogatásával az Esterházy-kastély és környéke visszanyeri eredeti pompáját. A beruházás első ütemének eredményeként megújult a kastély homlokzata és díszudvara, díszes belső lépcsőháza, a kivételes szépségű Sala Terrana és a nyári ebédlő, az emeleti dísztermek, valamint elkészült a bábszínházi épület új tetőszerkezete is.

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult a kastély felújításának második üteme: megújult a kastély melletti gránátos házak homlokzata és a főépület két világítóudvara is. A fejlesztés részeként restaurálják a Magyarországon egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, valamint a kastély fogadóterét, továbbá befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását.

Az Esterházy-kastély rózsakertjének helyreállítását már idén elkezdi a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a fertődi székhelyű Velux Magyarország Kft. támogatásával mutatja be Fertődön az Esterházy Madonnát.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés