bezár
 

art&design

2012. 06. 08.
A 20. század fotósai Kecskeméten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 20. századi magyar fotótörténet jelentős alkotóinak képeiből nyílik kiállítás pénteken Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban.
Baki Péter, a múzeum igazgatója elmondta: A magyar fotográfia egy-egy évtizedének meghatározó ikonjai az első világháborútól a társadalmi rendszerváltásig (1914-1989) című kiállítás koncepcióját az adja, hogy bemutassák a jelentős alkotókat, akik Magyarországon maradva is képesek voltak nemzetközi mércével mérve számottevő művek létrehozására.

A kiállítás az első világháborútól a rendszerváltásig tíz éves ciklusokra bontva mutatja be az alkotókat, akik abban az időszakban a legbefolyásosabb, legdominánsabb szerepet töltötték be a hazai fotókultúrában. Az igazgató kiemelte: a 1920-as évektől a rendszerváltásig tartó időszak fotóművészeit csak szubjektív módon lehet megítélni.

A kiállításon Balogh Rudolfnak, Pécsi Józsefnek, Escher Károlynak a két világháború között készített képei mellett látható a két Kossuth-díjas fotográfus, Korniss Péter és Féner Tamás egy-egy sorozata is.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az 1980-as évek végéig Magyarországon nem működtek olyan intézmények vagy szervezetek, amelyek a magyar fotóművészet alkotásait a kellő minőségben bemutatták volna Európában vagy azon kívül.

Baki Péter szerint az a néhány siker, amelyet a két világháború közti magyar fotó elkönyvelhetett magának, mind egyéni teljesítményeken alapult, ugyanakkor annál fontosabbak a magyar és a kelet-európai fotográfia számára.

Pécsi József Németországban jelentetett meg több albumot a második világháború előtti évtizedekben, Balogh Rudolf vagy Berekméri Zoltán alkotói pályája pedig a múzeumigazgató szerint azt a lehetséges utat mutatja, amikor az alkotóművész vagy saját hazája korlátai közt, vagy önmagába zárva él.

A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés